Saturday, April 15, 2017

Sumayyah 5 bulan

Hari ni 15 April 2017, Sumayyah genap 5 bulan.. Semakin hari semakin banyak peel baru..  Syok layan..  Bila layan borak tersembur-sembur air liur tu..

Dah pandai angkat dada menyusur ke depan..  Kadang-kadang masuk gear reverse.. Pastu berguling-guling.. Dari terlentang-meniarap-terlentang balik-meniarap lagi.. Tengok-tengok dah hujung dinding..

Semoga Sumayyah membesar dengan sihat, bijak, sempurna dan yg baik-baik shj utk anakanda..

Thursday, March 30, 2017

BERPANTANG KALI KEDUA.

Aku decide untuk berpantang betul2 kali ni. Nak cari produk yang boleh buat badan rasa best masa berpantang dan lepas berpantang.. tak cepat letih.. Kalo boleh, masa berpantang, aku nak rest betul2.. Aku pernah baca, kalo kita sanggup berabis beratus2 (or beribu2) utk persiapan baby, kenapa sayang nak berabis jugak untuk diri sendiri. Kalo berkemampuan, boleh upah orang datang rumah untuk buat semua - urut, bertungku, sediakan air mandi, mandikan dan urutkan baby, sediakan makanan, basuhkan baju.. tapi kalo tak mampu, cari pakej yang basic..


Sekarang memang banyak pakej confinement lady ni. macam2 diorang offer. siap ada half day, full day dan stay in. Janji fulus lebat hahaha.. tang ni tak berapa lebat.. Pastu siap ada yang buat pakej makanan berpantang. Boleh tahan harga aku tengok. rm60 per day. Tapi beli barang basah untuk orang berpantang ni memang mahal. Sebab bukan semua ikan or sayur boleh makan. Kena pilih dan harga pon bukan murah. Kalo nak sedap, beli salmon.. berapa seketoii oiii.. Pendek kata semua benda yang berkaitan dengan berpantang boleh buat duit sekarang. Bagi aku ok jugak.. Kalo yang dok jauh dengan family at least ada la option kan.. Takde la terkapai berdua dengan laki. Kalo dapat laki yg jenis memang jaga ko, ok la. Kalo jenis malas, sedih ko..



Kali ni aku decide nak try NONA ROGUY.


Kat FB famous kak bidan ice.. so aku terpengaruh dengan info2 yang dia selalu share. Orangnya muda lagi dan ada spa urut2 semua ni dan memang kat spa dia guna produk NR.


Masa kandungan aku baru masuk 37 weeks, aku pergi mengurut pakej mak yong kat spa dia kat Seksyen 25.. Nama spa tu Blessed Beauty. cer la search kat FB.. dekat je dengan rumah aku. Masa tu plak aku terkena buasir lagila nak pergi try pakej mak yong.


Pakej Mak Yong rm70
Rawatan buasir rm50


Masa ni jugak aku terus beli set NR. aku tak beli yg set penuh NR yg 6 items tu. aku beli loose dan siap topup macam2 lagi.



Tak salah aku aku bayar rm320 untuk semua. 
Akar herbanika tu pon aku amek yg 15 uncang. 
Minyak herbanika aku amek yg 130ml..
Pastu amek nu3med, phyto vagin, herbal balm, phyto plus.. semua ni takde dalam set bersalin NR. 


Semua memang aku guna cuma herbal balm dan phyto vagin masih ada.. guna skit2 je.. Yang lain2 siap beli lagi.. dan sampai sekarang aku masih amalkan air akar dan phytonatal.. Aku ada baca kak ice bagitau, air akar ni ibu untuk produk2 NR ni (yang untuk makan) .. Kalo ko nak amalkan phytonatal, ko kena amek jugak air akar.. Kalo takde bajet untuk beli full set, boleh phytonatal dan akar herbanika sahaja.. 2 ni pon dah cukup..


Ramai yang ingat phytonatal ni untuk masalah sembelit semata2.. tapi sebenarnya lepas aku baca, rupa2nya memang banyak jugak la kebaikan phytonatal ni.. antaranya, untuk seimbangkan hormon dan sistem badan.. pompuan kan memang berkait rapat dengan hormon, bila hormon tak stabil, boleh kacau banyak benda.. haid atau nifas jadi tak teratur.. lepas tu, dia tolong buang lendir2 dalam badan dan rahim.. kira kasi keluar semua la.. tolong cuci.. air akar tu pulak kalo kita ada masalah gemuk air, dia memang tolong sgt2.. dan paling best badan kita tak cepat penat.. dan kalo diamalkan lama2 bau badan pon takde.. tak payah pakai deodorant.. hahaha.. yelah, kalo semua toksin dalam badan dh keluar.. badan pon rasa segar je..


So far apa yang aku sendiri rasa..


Badan tak cepat penat.. Kalo kat opis, aku memang tak rasa mengantok.. 
Then, sistem penghadaman aku pon ok.. buasir dah sembuh..
Cakap pasal buasir ni, masa dalam pantang, aku titiskan skit minyak herbanika kat pad untuk legakan luka jahit bawah tu.. boleh cepatkan luka jadi baik jugak.. dan paling best buasir aku sembuh.. 


Selain NR, aku jugak amalkan shaklee.. aku just ambik vitamin C dan ostematrix. 
Serius best dua2 ni.. Vitamin mempercepatkan luka sembuh.. Ostematrix ni boleh melembutkan najis tau.. bukan bekalan kalsium semata2.. boleh legakan migrain dan kurangkan stress.. kurangkan kebas2.. nak amalkan masa mengandung pon boleh..


Kalo ada sapa2 yang berminat nak dapatkan set bersalin NR or nak beli loose, aku ada jual.. 
Shaklee pon aku berjinak2 untuk aktif sebab aku nak fokus jual set bersalin sekarang..
Boleh whatsapp aku 019-9593125.. 
atau boleh click link ni http://www.wasap.my/60199593125




Wednesday, March 29, 2017

Pengalaman Melahirkan Wan Aileen Sumayyah

Updated: 29/03/17

Aku nak cite sekali harung je.. Malas nak buat part by part..


1. Nak cerita pasal beranak kan Sumayyah.

2. Nak cerita pengalaman beranak kat Hospital Shah Alam (HSAS) yang baru buka awal tahun ni. Aku ada gak google pasal pengalaman orang lain beranak kat HSAS ni tapi tak ada. So at least cerita aku nanti dapat la jadi panduan kat korang yang nak beranak kat sini. Sebelum penyakit malas aku datang balik, marilah aku menaip cepat-cepat.. hehe


Alhamdulillah, aku bersyukur sangat-sangat atas anugerah Allah, baby Wan Aileen Sumayyah kepada kami sekeluarga. Aku betul-betul tak sangka after lahirkan Haziq, secepat ni aku dapat lagi peluang pregnant dan this time dapat baby girl, Sumayyah. Tak tau describe macam mana. Complete family dah aku rasa. Pertambahan ahli terbaru akan dipikirkan after 2 years haha.. yekeeeer


EDD pertama aku 13/11/2016. Tapi lepas a few scans, dapat EDD kedua 1/12/16 plak. So memang follow EDD kedua tu la. Pregnancy kali ni aku diuji dengan sakit kat tulang pelvik tu. Serius sakit sangat. Seminggu before beranak plak, aku kena buasir. Yang ni lagi sakit. Aku memang kena sembelit yang teruk pregnant kali ni.. Ya Allah kalo la aku tau ostematrix Shaklee tu bagus untuk orang sembelit dengan aku, memang aku amalkan tanpa miss. Tak sangka serasi dengan aku. Aku memang beli oste tu untuk bekal kalsium sebab aku tak minum susu.. tapi selalu miss. Masa berpantang baru aku amalkan tanpa miss dan memang serasi dengan aku.. haaa kan dah melalut sampai cite pasal Shaklee dahhh.


Tak tau kenapa instinct aku kali ni aku akan beranak awal. I mean before EDD. Haziq dulu overdue seminggu. So semua orang assume aku beranak lambat jugak tapi hati aku rasa awal.


Aku ingat lagi hari Ahad, 13 Nov 2016.. waktu Subuh around 6.30am-7pm, aku rasa macam basah kat bawah. Macam ada air mengalir. Aku ingat aku terkencing dalam seluar (ke kain lupa masa tu pakai seluar ke kain) tapi bukan so aku buat dek. Pergi toilet kencing dan nak ambil wuduk. Tapi air tu non stop keluar. Masa tu tak terlintas pon air ketuban. Bila cite kat Apiz baru terlintas eehhh ke air ketuban. Sah air ketuban sebab takde bau dan keluar non stop. Dah call mak kat kampung, sepupu.. semua cakap air ketuban dan cepat pergi hospital.


Aku dah cuak sebab beg aku belum kemas. Nasib baik sehari dua sebelum tu aku dah kemas barang-barang baby. Dah basuh cadar dan sarung bantal baby semua. Recycle Haziq punya je. Aku dah plan nk pergi set comforter tapi asyik tangguh.. amek ko 37 weeks dah beranak haha.. So aku layan la dulu perasaan malas nak pergi hospital lagi. Pergi mandi. Kemas katil baby. Kemas bilik apa yang patut so bila aku dan baby balik, semua dah ready. Prepare bakul makanan aku haha.



Penuh 1 badan Apiz kena bawak barang nak g hospital.. 


Siap mandi terus ajak Apis pergi beli roti, biskut dan milo. Siap singgah Mydin lagi. Sempatla capai ubat gigi dan shampoo. Cari kurma tak jumpa. Then pergi lunch kat kedai Yusri seksyen 17. Lepas tu baru shoot ke Hospital Shah Alam. Dekat je, 10 minit.


Make it short, lepas CTG dan acara selok menyelok, aku kena warded. Jalan buka 1 cm je. Oh lupa, Haziq kami hantar ke babysitter. Nasib baik Kak Zai nak tolong jagakan sebab Ahad kan. Aku dapat wad kelas kedua. 1 bilik 4 katil. Sangat selesa.




Hari pertama takde apa yang berlaku pon. Air ketuban masih keluar non stop so aku kena masukkan antibiotik takut baby kena infection. Pagi esok, around 7pm tak salah aku, aku kena seluk dan dimasukkan ubat induce. Bukaan masih 1cm ke 1.5cm macam tu. Tapi aku masih tak rasa sakit cuma ada rasa perut menegang tapi tak sakit pon. Sakit buasir lagi sakit woiii.. aku dah lupa bila doktor masukkan ubat induce kedua, petang rasanya. Masih takde progress yang memberangsangkan. Bukaan 1-2 cm jugak.


Pagi esok, 15 November doktor masukkan ubat induce ke-3. Kalo takde progress jugak rasanya memang aku kena czer. Aku berjalan dalam wad tu dari depan wad ke belakang wad nak bagi ada jalan buka cepat. Nak jalan pon seksa. Dengan baby dok menekan kat tulang bawah tu, bengkak buasir lagi. Lepas tu dah rasa skit contraction. 15-20 minit sekali kot. Boleh layan lagi la. Masa Apiz datang melawat lunch hour, dah makin sakit. Aku suh dia urut kat pinggang tapi macam tak kena sebab sakit sangat. Sampaila pukul 2, abis waktu melawat, aku dah makin sakit. Dok mengiring tak kena, berdiri tak kena. Masya Allah macam ni ke sakit contraction? Around 3pm, doktor check jalan dah buka 3cm. Nurse inform once ada labour room (LR) kosong dorang terus tolak aku ke sana.


Sampai la pukul 4.30pm, aku masih dok layan sakit contraction. Apiz dah datang sebab waktu melawat petang. Aku suh Apiz pergi tanya bila nk tolak aku pergi LR. Sakit sangat ni dah tak tahan. Terus misi datang suh ready nak tolak ke LR.


Sampai je kat LR, ko tau aku request apa? Epidural wehhh haha..
Nampak sangat tak tahan sakit. Tapi nurse pujuk aku, kita pasang CTG dulu. Then nurse bagi aku sedut gas untuk kurangkan sakit. Serius aku sedut macam naga sebab tak tau cara. Nurse ajar la cara betul nak sedut benda tu. Barula stable skit aku haha. Doktor datang check jalan rupa dah buka 6cm. Lega aku dengar. Mesti dah tak lama lagi aku pikir. Contraction tak payah cakap la. Aku rasa macam 2-3 minit sekali dah. Serius tak tahan. Pastu makcik aku datang 'melawat' kat LR. Makcik aku doktor kat situ. Aku memang tak larat nk bertegur sapa. Dengar je la dia dok tanya doktor dan nurse kat situ. Kejap lepas tu Apiz masuk temankan aku. Semua kat dalam LR perempuan, so kalau korang nak buka tudung pon boleh.


Dalam dok layan sakit tu, aku rasa macam nak meneran sangat. Aku suh Apiz pergi panggil nurse cakap aku rasa macam nak meneran. Sakit. Tak tahan. Ntah kenapa semua nurse takde, semua keluar pergi mana. Tinggal aku dengan Apiz je. Bila Apiz pergi panggil, cepat2 dorang masuk. Check jalan dah 8cm. Wahhh cepat tak sabar ni nak teran. Doktor dan nurse semua cepat-cepat prepare barang. Pastu dorang betulkan kedudukan aku dan ajar aku macam mana nak teran. Aku tak ingat berapa kali aku cuba teran. Serius tak pandai especially time nak curi nafas tu. 3 kali kot aku cuba ke 4 haha.. ok, lupa.. Nurse semua keep supporting aku suh push dan ajar aku meneran. Bagi kata-kata semangat. Pastu aku dengar macam ketua nurse (kot), ok puan kita akan gunting skit ye.. oiii nape ko bagitau nak gunting (dalam hati je laaa).. Gunting je la. Tak payah bagitau. Tapi tak rasa apa pon. hahaaa..


Tepat jam 6.34pm, lahirlah my baby girl yang mami bawa ke hulu hilir dalam rahim mami.. Terus dengar baby menangis dan nurse letak atas dada aku. ALHAMDULILLAH. Apiz sempat tengok masa kepala baby nak keluar tu.


Lepas tu inilah moment yang paling aku takut - KENA JAHIT.
Yang jahit aku tu macam ketua bidan la. Kat HSAH ni, aku tak jumpa pon doktor pelatih. So aku rasa lega jugak la yang jahit aku nanti orang yang berpengalaman dah. Siap tanya bius tak.
Memang bius tapi nurse tu cakap akan rasa jugak especially kat lapisan kulit nipis tu. Ok, tabah je aku dengar. Lama jugak aku kena jahit. Sebelum jahit, nurse tekan-tekan perut bagi darah semua keluar. Lepas puas hati baru jahit. Then lepas abis jahit, tekan2 lagi kot2 ada lagi darah. korek2 skit haha. Rasanya proses tu semua around 30-45 minit baru selesai. Masa kena jahit, Apis kena keluar. Lepas siap semua, baru dia dibenarkan masuk balik.


Masa tu baby dah siap dibersihkan. Aku suh Apiz ambik baby. Apiz iqamatkan.. snap2 photo.. moment yang takkan aku lupakan sampai bila-bila.




Tak lama kemudian, aku dan baby dihantar masuk wad.


Aku kena tukar wad. Dok wad 5B plak. Sebelum tu dok wad 5A. Memang wad 5B untuk ibu-ibu yang dah selamat beranak. Apiz pergi kemaskan barang-barang aku dan bawakkan ke wad 5B. Pastu Apiz tolong letak minyak kat kaki, pakaikan stokin, buatkan air milo panas. Lepas settle semua, baru dia balik.





Aku dan baby kena dok wad selama 2 hari sebab baby kena monitor for 48 hour sebab air ketuban aku pecah awal. Risau kalo baby kena infection ke apa ke. Orang lain yang beranak lebih kurang aku, semua boleh balik esok time lunch. Takpela, demi kebaikan baby. 17 Nov hari Khamis baru dapat keluar.


Overal memang pengalaman yang sangat best beranak kali ni. Layanan doktor dan nurse kat HSAS pon sangat baik dan friendly. Memang highly recommended kalo korang nak beranak kat HSAS ni. Kat sini pon sama dengan hospital lain, ramai yang nak beranak kat sini. Doa-doa la ada rezeki korang kalo nak beranak kat sini.


Alhamdulillah, aku berjaya bersalin normal kali ni dan tak sangka sebab within 2 years dah ada anak 2.









Related Posts with Thumbnails