Showing posts with label It's My Life. Show all posts
Showing posts with label It's My Life. Show all posts

Monday, August 25, 2014

Apa khabar semua???

Lama aku menghilangkan korang..
Ada ke yang mencari aku? hahaha.. poyo je aku ni kan..
Bila aku login nuffnang, ada je orang singgah.. dan earning nuffnang aku pon dah boleh cashout.. poyo lagi hahaha..


Aku tak ke mana pon.. Tapi busy la jugak..
Busy dengan business kecil-kecilan aku..
Sekali sekala aku promote jugak kat blog ni.. ada jugak kat facebook dan instagram..
Business apa lagi.. Tupperware dan powerbank Pineng..
Awal-awal aku bergiat dalam dua business ni memang aku kelam kabut skit..
Dengan nak amek order, siapkan order, packing semua..
Kiranya lepas balik kerja, bermula la rutin aku sebagai businesswoman.. poyo jek panggil businesswoman.. hahaha.. tapi nak panggil apa lagi..
Business ni walaupon kecil-kecilan tapi Alhamdulillah telah mencari sebahagian rezeki aku dan Apis..
Mungkin sesetengah orang mengeji atau sekadar melontar kata-kata kurang manis..

"Ko jual tupperware? Boleh 'hidup' ke business tu?"
Nada tu dah ala-ala concern tapi ada sedikit unsur menyindir..


Aku siap create page untuk business Tupperware aku ni..
Jemputla singgah ye korang..


Setakat ni aku enjoy je dengan business ni..
Yes, untungnya tak sehebat buat business Shaklee or MLM lain..
Yes, jual tupperware bunyi macam takde class uols.. hahaha..
Tapi aku rasa enjoy je.. Takde rasa tertekan..
Apa salahnya kalau aku buat Tupperware ni sebagai side income aku since aku dah terjatuh cinta nga produk-produk Tupperware kan.. rasanya ramai je orang suka Tupperware..
Sambil-sambil aku beli untuk aku, apa salahnya aku jual sama..
Kadang-kadang aku tak payah beli, dapat free sebab kadang-kadang order yang aku dapat membenarkan aku dapat free sesetengah barang.. Atau dapat harga istimewa.. banyak jimat apa..
Bagi aku, janji hati kita suka dan enjoy kan.. lagipon apa yang aku buat tak salah pon.. walaupon low class di mata sesetengah orang..


Macam business powerbank pulak.. aku tolong adik aku je awalnya.. setakat makan komisen je..
Tapi sekarang aku dah take over terus business tu dari dia..
Sebabnya, dia dah tak minat.. dia sekarang main business emas plak.. Katanya untung berlipat kali ganda..
Dah tu untung jual powerbank dah banyak boleh buat business lain plak..
Aku ni baru nak bertatih.. baru nak cari duit sikit buat simpanan kan..
So far, business powerbank ni memang memberangsangkan..
Ada hari tak sampai tak cukup tangan nak melayan..
Nak reply whatsapp, pm kat facebook..
Tapi ada jugak hari yang senyap sunyi.. tapi jarang sangat la..
Lepas dapat order, kena siapkan order, packing..
Esok kena ke pejabat pos..
So far, aku boleh manage lagi..
Tapi ada gak hari yang aku tak sempat nak pos, aku minta tolong Apis..
Aku jual powerbank jenama Pineng je..
Kalau ada yang berminat boleh pergi terjah page aku ni..


Borong Pineng Powerbank MURAH


Kalau berminat leh pm aku atau whatsapp.. ada no tel kat page tu.. sempat promote haha


Tu je dulu aku nak share nga korang..
Insya Allah aku ada berita gembira yang nak share nga korang..
Banyak cite tapi tak tau nak cite yang mana dulu.. tersimpan je dalam draft..
Apapon aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA.. harapnya tak terlambat lagi kan..
MAAF dan AMPUN dari kami berdua kalau selama aku menulis ada perkataan dan ayat yang mengguris hati korang yang membacanya..
Aku doakan koramng semua bahagia sokmo.. happy sokmo.. walaupon tak pernah bersua muka..
tapi rasanya ikatan di alam maya ni pon kuat juga kan..


Terimalah sekeping gambar raya dari aku sekeluarga masa raya lepas..







Wednesday, April 16, 2014

KEPUASAN BEKERJA.

Memandangkan aku tengah ada mood nak menaip ni, marilah aku merapu merepek kat sini.
Kat sini syok skit nak membebel sebab boleh tulis panjang-panjang haha.
Aku nak bercite pasal kepuasan dalam bekerja.
Korang rasa-rasa korang suka tak dengan kerja korang sekarang?


ehsan pakcik google.


Dari kecik-kecik kita dah ditanam dalam diri, jadi doktor bagus, jadi cikgu bagus, jadi arkitek bagus, jadi engineer bagus. Pendek kata, semua professional profession tu semua bagus.
Gaji besar, boleh pakai keta besar, boleh dok rumah besar.
Semua tu memang dah disemai sejak kecik. Tak terkecuali aku.
Tapi aku ni bercita-cita nak jadi cikgu je. Dalam banyak-banyak kerja yang bagus tu, mungkin cikgu dikira kerja yang gaji paling kecik. Tapi aku suka. Sebab aku rasa kerja cikgu ni kerja yang mulia. Macam best je ada anak murid dan panggil kita cikgu haha.


Dipendekkan cite, masa masuk U aku dioffer buat sains komputer.
Entah apa la yang aku pikir masa aku isi borang UPU.
Tapi jenis aku plak, aku jenis terima je. Takde la rasa nak tukar course ke apa. Hadap jela.
First semester, aku memang struggle, bukan struggle study. Struggle nak pahamkan sains komputer ni. Memang bukan jiwa aku. Masa zaman aku tu, pendrive baru nak muncul. Kebanyakan assignment save dalam disket. Masa tu, aku pon tak reti nak pakai disket, tak tau nak save data dalam disket. Gila teruk aku punya knowledge. Tapi takpe, lecturer aku cakap dia pon sama masa awal join sains komputer. Tapi dia jadi best student dan jadi lecturer sains komputer.


Masa aku belajar tu aku rasa aku banyak main dari belajar.
Tapi alhamdulillah, aku dapat habiskan degree aku walaupon bukan dengan gemilang tapi cukup dapat puaskan hati sendiri. Kadang-kadang takut jugak tak mampu nak abiskan degree ni sebab aku rasa programming tu susah giler. Pernah aku kena repeat paper programming masa first sem.
Memang otak ni tak dapat terima apa itu programming.
Kadang-kadang rasa nak give up pon ada.


Tapi sapa sangka, sebelum konvo aku dah start keje.
Kerja kat company IT, jadi vendor untuk sistem bank. Malas aku nak cite sistem apa. Kang panjang cite nanti haha. Tapi masa tu kena buat programming, jadi software developer.
Serius awal-awal keje memang banyak nak kena belajar, nak kena catch up. Tapi bos baik, opismate lain pon banyak tolong, teammate pon memang banyak tolong. Pendek kata, teamwork memang membantu sangat-sangat. Aku rasa down jugak awal-awal sebab rasa programming skill aku apa la sangat nak banding dengan orang lain. Tapi sepanjang 2 tahun aku kerja kat situ, aku rasa ilmu yang aku belajar kat U hanya berapa percent je. Sekadar asas untuk bermula. Bila dah bekerja, semua totally different. Dunia kerja memang tak sama langsung dengan zaman belajar. Jadi kena cepat, kena jadi fast learner dan cepat bertindak.


Setelah kerja 2 tahun kat sana, aku dapat rasakan jiwa aku tak sesuai sangat dengan programming. Bukan nak cakap aku tak bagus dan bukan aku cakap aku bagus sangat. Tapi aku rasa, aku taknak kerja jadi software developer sampai bila-bila. Kerja ni memang memerlukan ko berkorban masa.
Sape pernah dok dalam bidang IT paham la kot. Tapi setiap kerja ada cabaran masing-masing kan, takde la aku nak cakap bidang IT je busy memanjang. Tapi aku rasa aku tak enjoy nak kerja macam ni selama-lamanya. Terus terang aku cakap aku bukan la sorang yg ambitious.
Bagi aku cukupla aku ada kerja yang bersesuaian dengan kelulusan aku dan gaji yang sepadan.
Even kalo tak naik pangkat pon aku tak kisah, janji ada kenaikan gaji.
Gaji kena naik, kalo tak aku pon nak blah. Makin lama kerja, makin besar tanggungjawab ye dak.


Lepas kerja yang tadi, aku tukar angin kerja kat tempat lain plak.
Tempat kerja pertama aku, aku satu opis dengan Emma. Kat tempat kerja kedua, aku satu opis dengan Eena. Kat tempat kerja ni pon aku kena buat programming dan support sistem yang ada. Tapi aku rasa a bit interesting sebab aku belajar benda baru. Pastu dia punya programming tak macam kat opis lama. Tapi still programming la. Terpikir jugak aku, aku ni nak kerja apa sebenarnya. Aku nak kerja senang, tak payah perah otak sangat tapi gaji besar, ada ke haha?? Kalau kerja sendiri, setup company sendiri pon lagi sakit kepala.


Lepas 2 tahun kerja kat sini, aku plan nak tukar keja lagi. Nak cari new environment, nak cuba kerja lain. Tapi dalam masa yang sama, sayang jugak kat company ni. Tapi masa tu, department ada sedikit masalah. Manager aku resign 24 hours. Sebelum tu plak, ramai gak yang resign atas sebab-sebab tertentu. Malas aku nak share haha.
Masa tu aku tunggu dapat bonus dulu. Bonus biasa dapat bulan 1. Lepas dapat bonus barula aku beria skit nak cari kerja baru. Baru la nak update resume. Tapi masih jugak tak beria sangat.
Sampai la bulan 3 ke 4, nak dapat service incentive plak, so tangguh dulu.
Akhirnya bulan 9, barulah aku beria sikit dan start anta resume kat Jobstreet dan dapat interview company sekarang.


Alhamdulillah, aku dapat kerja tu setelah 2 kali diinterview.
Cite nak dapat keje ni pon tragis gak sebab aku nak bagi short notice, tapi bos aku tak bagi.
Berlaku sedikit konflik haha. Malas aku nak ingat. Tapi bulan 10, aku join tempat sekarang.
Apa aku boleh cakap, company ni memang bukan international company, dia punya benefit pon takla sehebat company dulu. Tapi ada pro and cons la.
Kat tempat sekarang, aku dapat balik on-time. 5.30 balik, 6.00 aku dah selamat sampai rumah.
Opis pon dekat area Shah Alam jugak. Parking kete free, tol takde. Minyak pon jimat.
Paling syok, keje aku dah kurang dan tak heavy macam kerja lama.
Bidang IT tu memang takleh nak lari, tapi sebab ada vendor yang support sistem ni kerja aku tak terbeban sangat. Pastu sistem dia tak banyak pon.
Apis siap cakap aku punya mood pon macam ceria je sejak kerja kat sini.
Mana tak ceria, pukul 6.00 dah sampai rumah. Banyak masa nak rehat.
Gaji bertambah dari yang lama. Pastu masa akhir tahun semua orang dapat bonus, aku pon dapat :)
Padahal masa tu aku tak confirm lagi. Bulan 1 baru confirm.
Bulan 6 ni bulan naik gaji. So nak tau jugak la kalau-kalau aku pon dapat hehe. Biasanya keje setahun baru dapat naik gaji.
Apapon aku dah bersyukur sangat dengan keje sekarang. Walaupon ada jugak kekurangan tapi lebih banyak kelebihan kot. Aku pon kurang stress.
Bila kurang stress, mood pon baik. Perasaan lebih banyak happy.
Tapi aku tak tahu la sampai bila keadaan kurang stress ni. Kita tak tahu masa depan kan.
Apa-apa boleh berlaku. Tapi aku harap sangat aku tak keje makan gaji sampai bila-bila.
Nak jugak ada bisnes kecil-kecilan untuk duit poket aku sendiri.
Aku pon memang suka bisness. Sebab masa lebih flexible.


Bagi aku kepuasan bekerja tu adalah bila kita enjoy dengan keje kita.
Yang pening niat kita bekerja kerana Allah. Bukan sebab gaji semata-mata.
Tak kisah keje kita keje biasa-biasa je, janji kita suka dengan keje kita.
Aku ada sorang kawan yang belajar medic, tapi masa housemanship, dia dah give up dan rasa keje doktor ni tak sesuai dengan jiwa dia. Dia rasa stress terlampau, dia rasa dia pegi keje hanya for sake of her family yang memang harap dia jadi doktor je. Dia tak happy pon dengan apa dia buat.
Dulu masa aku kecik, aku selalu pikir bila keje best orang pon akan pandang kita hebat dan bagus.
Tapi bila aku dah makin dewasa, makin 'kenal' dunia, cara aku berpikir pon berubah.
Kenapa kita nak pikir sangat apa yang orang pikir tentang kita.
Kenapa kita nak bahagiakan perasaan orang lain instead of kita gembirakan hati kita dulu.
Penting sangat ke nak tunjuk hebat kat orang lain?
Yang penting korang tau minat korang. Jangan paksa diri.
Tanyalah diri sendiri.


Thursday, January 23, 2014

A Bitter Memory - Accident.

Salam korang.

Hari ni, dah nak masuk 2 bulan Apis accident. Oh, mulai hari ni juga aku akan bahasakan encik suami dengan nama dia je la ek dalam blog ni. Senang sikit. Welllll, nak cite pasal Apis accident ni. Mesti semua terkejut kan? hehehe. Cite lain dulu up, tup-tup hari ni cakap dah 2 bulan Apis accident. Bukan tak nak share tapi masa tu macam takde mood nak share. Cite sedih ni aku malas sikit nak share. Lagipon tak tahu cite macam mana. Sorry la uols.


Tapi don't worry, Apis dah OK. Bukan kes langgar dengan kenderaan lain, cuma jatuh motor sorang diri je. Lepas press minyak, motor terus berpusing-pusing dengan laju dan dia jatuh, tersembam kat jalan tar yang rosak. Masya Allah hancur luluh hati ni tengok dia masa tu..


28/11/2013 7.50-8.00pm - masa agak-agak jek.

Mungkin secara luaran nampak teruk, tapi alhamdulillah, semuanya OK, just luka kat luar tu, nampak teruk. Takde pendarahan kat dalam, takde patah-patah, takde kecederaan kat dalam.


Luka kat dahi, atas kening dan bawah mata memang kena jahit.. Apis cakap paling sakit yang bawah mata tu sebab tak leh nak bius. Kesian kan. Memang kesian sangat. Sorry tak sanggup aku nak share pic bila buka balutan tu. 


Sampai sekarang masih terbayang-bayang Apis turun dari motor orang yang baik hati tolong dia tu, jalan ke arah kedai kami. Sebut pasal kedai ni, another story lagi. Yang ni pon belum cite lagi hahaha. OK yang tu skip dulu. Masa tu encik suami jalan ke arah kedai, berdarah-darah kat sebelah kanan badan, berdarah kat muka, tangan dan lutut. Dia pass kunci motor dia terus jalan balik ke motor orang tadi, naik motor dan cakap nak pergi Poliklinik kat depan tu. Serius kalau aku ingat balik, aku macam ya Allah teruknya suami aku masa tu. 


Doktor kat Poliklinik tu refer Apis ke GH. Sebab dia tak 'boleh' nak jahit. Luka teruk dia cakap dan dekat dengan mata. Kami pilih nak ke Hospital Klang sebab makcik aku, Cik Ni yang keje as doktor nak bawa ke sana. Masa tu memang tak leh nak pikir apa. Panik gak la aku tengok luka kat dahi tu. Dalam OK. Orang cakap pergi GH, lambat kan. Tapi Alhamdulillah, atas pertolongan Cik Ni semua smooth je. 


Mula-mula masuk emergency room yang yellow zone, meaning yang tak teruk sangat. Kalau red zone, memang tahap parah dan kritikal. Masuk tu, terus doktor scan tengok ada mana-mana yang cedera lagi. Pastu dalam 10 minit, terus ditolak pergi X-Ray, nak tengok ada patah ke. Pastu masuk balik dalam emergency room nak tunggu untuk jahit luka plak.


Masa ni la drama bermula. Aku keluar dari emergency room sebab nak pergi cari adik dan sepupu Apis datang. Bila nak masuk balik emergency room tu, pak guard yang jaga emergency room tu, tak nak bagi aku masuk! Macam-macam alasan aku bagi, tetap tak bagi. Aku paham la tugas diorang, tapi consider la sikit. Dah la handphone Apis pon aku pegang. Kat luar tu bukan ada kerusi pon nak duduk. Nak berdiri, memang tak larat la wehhh. Abis macam mana. Dah la hati runsing, sakit hati plak nga Pak Guard. Rasa nak tendang je pintu.


Aku pergi balik cari adik dan sepupu Apis. Mengalir gak la air mata ni. Sebab geram sangattttt. 
Muka aku dah merah, dengan mata berair. Nampak sangat tengah menangis kan hahahaha..
Dan-dan tu sepupu-sepupu Apis yang lain sampai. 
Memang kena 'bahan' la aku. 
Aku rasa suara aku je dengar kat area lobby tu dok cite kat dorang keadaan sebenar Apis.


Lepas tu, macam tak sedap la kan. Aku pergi balik ke emergency room tu. Aikkk, kali ni dia bagi masuk la plak. Tapi aku tengok Apis dah tak ada. Dah pergi bilik jahit luka. Dorang cakap lepas jahit luka, dorang akan tahan untuk satu malam kat Observation Room. Nak observe dulu nak tengok kalau ada bleeding ke, demam mengejut ke. Kalau semua OK, pagi dah boleh balik. Aku tak tunggu pon Apis malam tu sebab memang tak dibenarkan tunggu. 
Alhamdulillah, esok boleh balik.
Takde apa yang teruk.
Jaga luka, insya Allah cepatla sembuh.
Tapi balik rumah, malam tu Apis tak dapat tido lena. Berdenyut luka tu. 


Apapon, alhamdulillah sekarang semua dah OK, luka dah sembuh. Cuma parut tetap ada la. Pastu macam nampak lebam la kat bawah mata sebelah kanan tu. Kesan dari parut. Kalau sekali tengok, cakap baru lepas bertumbuk pon orang percaya. Masa mula-mula accident, kalau bagitau sebab bergaduh, bertumbuk, orang percaya hahaaa. Sebab luka kat muka yang teruk, berjahit bagai.


Lagi satu, nak ucap terima kasih pada kawan dan family yang datang melawat Apis. Boleh kata siang malam rumah aku terima tetamu. Family terdekat dan kawan rapat yang mana tahu memang datang tengok. Thanksss ye semua. 


Dan inilah kenangan paling pahit 2013 ;(((


Thursday, January 2, 2014

Coretan Sepanjang 2013 ;)

Assalamualakum..


Selamat tahun baru 2014 uols :)
actually aku dah karang entry ni last day 2013 aritu.. pastu tangguh, last-last terus lupa nak publish.. tapi since aku dah penat-penat taip kan, haruslah publish jugak kan.. 
sebagai kenangan aku, coretan serba skit sepanjang tahun 2013.


Kita mulakan dengan cite holiday.. tahun 2013 sempat ke Krabi dan Bandung.. Bandung tu hasil join contest.. kira kenangan manis juga dalam dunia contest ni..







Pastu boleh kata 3-4 kali gak pergi Utara.. boleh kata cover Perak, Kedah, Penang dan Kangar sekali.. hopefully tahun ni kita buat roadtrip ke arah Selatan plak..



Bukit Kayu Hitam 




Alor Setar


Penang!!


Dari segi kerjaya.. aku dah resign kat ACI selepas 2 tahun lebih kat sana dan join company baru.. serius bila ingat cite resign macam kelakar pon ada, nak marah pon ada, nak sedih pon ada.. takpe jadikan pengajaran dan semua tu ilmu di masa depan.. tapi serius sayang nak tinggalkan ACI. kat sini banyak belajar benda baru.. tapi aku ni bukan ambitious punya orang hehe.. tapi aku ada target sendiri la.. aku punya target, nak kerja dari rumah, buat online business dan ada masa untuk family.. tu je. murni tak impian aku haha. apapon, aku suka kerja sekarang.. paling syok, 31 dec aritu, aku tetap dapat bonus, walaupon confirmation letter belum dapat.. 31 dec tu cukup 3 bulan kerja di tempat sekarang.. alhamdulillah rezeki.. kalau kita tak pernah berkira nga orang, insya Allah orang pon tak berkira dengan kita kan..


Contest plak? tahun ni rezeki tak meriah sangat sebab kemalasan yang amat haha.. tapi tetap bersyukur atas segala rezeki dalam hobi ni.. paling best menang Pandora, beg Guess dan dapat cash.. koleksi perfume pon banyak dapat.. azam tahun baru, nak merajinkan diri nak join contest dan asah skill buat slogan..


Dan bermula November, bermula la perjalanan TTC aku.. doakan aku ye korang :)) dan nak ucapkan tahniah kat kawan-kawan yang dah berjaya dalam perjalanan TTC korang..


Untuk tahun 2014, mungkin holiday di luar negara akan dibekukan dulu untuk memberi laluan kepada perkara lain yang lebih penting.. kalau boleh nak beli second house.. tapi bukan dalam masa terdekat la. insya Allah by end of this year atau next year.. insya Allah ameen..

Wednesday, December 25, 2013

Musim Hujan & Dobi Layan Diri

Assalamualaikum..


Sekarang ni kan banyak gile leh jumpa kedai dobi layan diri kan.. orang kata dah macam cendawan tumbuh lepas hujan.. boleh kata setiap kawasan ada kedai dobi gini.. macam aku dok area Shah Alam ni, boleh kata setiap seksyen ada kedai dobi layan diri ni especially area student.. 


Bagi aku la, kedai dobi layan diri ni, lagi jimat, jimat masa dan tenaga dan juga duit berbanding kalau pergi ke kedai dobi biasa tu.. lagipon, ko boleh bawak sendiri sabun dan softener apa ko nak pakai.. tapi kalau lupa nak bawak, ada je vending machine yang jual sabun dan detergent.. aku pernah try, wangi jerrr :) tempat tukar syiling pon ada.. 



Bawah tu washing machine, atas tu dryer, jangan tertukar lak.. banyak je instruction kat sini.. baca je..


Keadaan cuaca yang tak menentu sekarang, memang memerlukan sangat dryer.. aku memang suka dryer kat sini.. setakat ni, takde lagi pakaian aku yang rosak bahana dryer kat sini.. shawl pernah la rosak tapi tu silap aku la sebab tak check betul-betul.. shawl aku tu plak jenis silk, kain nipis skit so memang rosak la kan..




Ada banyak jenis juga washing machine kat sini, ada 9kg, 14kg dan 21 kg.. harga pon lain-lain la.. depend pada jenis air ko pilih gak.. ada cool water, warm water.. aku selalu pilih yang paling murah je.. kat rumah pon, aku pakai washing machine biasa je.. ok je pakaian aku hahaha.. tetiba nak pakai warm water, takpe la, aku nak jimat hehehe ;) tapi kalau nak lagi jimat, basuh kat rumah, bawak pergi keringkan je kat sini hehehe.. kalau nak basuh comforter ke, memang aku suggest datang basuh kat kedai dobi layan diri ni.. jimat.. dan takde la berkurun ko nak tunggu dia kering.. selamat berdobi hehehe ;)

Monday, September 30, 2013

Hak Kita Sebagai Pembeli, Pengguna & Pekerja

Assalamualaikum.


Aku nak tanya korang, ok tak nak jawab pon takpe. tapi sure lepas aku tanya korang mesti tanya diri korang balik kan.. hahaha.. ok aku nak tanya, kalau korang tahu satu-satu benda tu or apa2 je la, adalah hak korang tapi korang dinafikan hak tu, korang akan berjuang tak untuk dapatkan hak korang balik? paham ke tak? ok aku bagi contoh. kata la korang beli something pastu benda yang korang beli tu rosak. Korang pergi tukar tak? or korang just cakap takpe takde rezeki...


Aku? kalau aku la, depends.. Kalau kos barang aku beli tu berbaloi dengan aku nak pergi balik ke kedai tu, aku memang pergi.. aku akan dapatkan hak aku sebagai pembeli.. jangan tak tahu, aku pernah ke Tribunal Pengguna atas satu kes yang aku malas nak share kat sini.. dan aku dapat hak yang sepatutnya.. jangan risau tribunal tak menindas sapa2.. ada win-win situation..


-gambar selingan- *takde kaitan dengan entry*
syok wooo shopping kat NSK, murah dan banyak choice - berbaloi2 *promote*


Aku nak korang tahu kita sebagai pembeli/pengguna memang ada hak untuk menegakkan apa hak kita.. kenapa kita nak malu? dan teruskan biar hak kita diperkotak-katikkan.. even, sebagai pekerja, kita juga kena tahu hak kita sebagai pekerja kat company yang kita kerja.. baca kontrak kerja kita betul2. pahamkan kandungan dia.. kalau kita rasa kita patut dapat ni, dapat tu, suarakan.. why not kan? semua orang ada hak yang sama.. kalau yang kenal aku, tau la aku ni macam mana.. aku mungkin nampak pendiam (yela sangat haha), tapi aku tau bila kena bersuara.. bukan la setiap masa aku nak complain je, kenala tengok keadaan juga kan.. kalau tak tahu, rasa nak tahu, silala bertanya.. 


Dulu aku pernah kena langgar dari belakang.. masa tu tengah stuck dalam traffic jammed kat dari Kerinchi nak masuk NPE.. tetiba ada orang langgar keta aku.. aku terus gerak ke depan, cari tempat clear sikit nak discuss pasal keta yang kena langgar tu.. kitaorang tukar2 no phone je dulu sebab masa tu aku rushing nak balik rumah nak kemas, nak balik kampung beraya.. bila husband aku tengok kesan accident tu, husband aku cakap ala, sikit je.. tak payah la nak claim apa2 nga minah yang langgar tu.. aku cakap NO.. sebab aku tau kalau aku nak baiki kerosakan tu, aku tak boleh baiki sikit2, kena buat satu bumper tu terus.. so, aku call minah tu cakap, aku nak RM200 ke RM150 dah lupa.. minah tu cakap ok, bagi account no.. dalam masa sehari, aku dapat duit tu.. ala, kalau minah tu nak minta kurang or nak nego, aku masih ok.. lagipon memang kerosakan tu sikit, tapi kalau nak baiki tak boleh nak buat sikit.. kena buat satu bumper terus.. so agak pricey la.. tapi since minah tu setuju, aku ok je la.. sebab dia pon tau dia yang salah kan.. cousin aku lagi kelakar, ada ke orang langgar bontot keta dia, dia yang lari hahaha.. dah cousin aku tu lelaki.. pastu kena keluarkan duit sendiri baiki..


Ada jugak certain kedai yang bila baca resit pembayaran, ada tulis, Goods sold are not refundable, returnable or exchangeable, padahal ko jual kasut kot (contoh).. bukan jual bra ke spender ke.. tapi korang jangan risau.. walaupon diorang tulis macam tu, korang still ada hak.. sebagai pembeli, korang tetap ada hak ok nak tukar (tapi depends pada barang jugak la).. yang ni aku tak tahu jatuh bawah akta pengguna yang mana.. kena study lagi hikhik.. kalau susah2 sangat, bawah pergi tribunal terus. bayar RM5 je fee.. kes pon cepat selesai.. memang hak-hak kita sebagai pengguna dijaga la.. 


Apapon, jadila pengguna yang bijak..

credit to penggunarakyat


p/s: aku suka shopping kat Poplook sebab kalau tak suka baju yang dibeli tu - saiz kecik ke, saiz besar ke, ada defect ke, dan sebagainya, kita boleh pos balik dan dapatkan balik wang kita.. dan process dia cepat dan efisien sangat.. T&C applied la.. tapi still ok ada win-win situation..


p/s: apa pula hak kita sebagai comper apabila ditipu oleh organizer? macam kes penipuan dalam contest Habib Jewels ni.. 

Saturday, June 22, 2013

Alor Setar Again... and Penang Mali...

Salam...


Macam tajuk kat atas.. kami ke Alor Setar lagi 2 minggu lepas.. tapi kali ni pergi sebab kenduri adik aku, Syila di Kuala Kedah.. umah cik abe dia kat Kuala Kedah.. Alor Setar dengan Kuala Kedah sekangkang kera je hahaha.. eh bukan, rasanya 10 minit je kot naik keta.. 


Jumaat tu 7 Jun tu aku amek cuti khas untuk perjalanan ke Kedah.. padahal kalo nak kira boleh je tak cuti, lepas balik keje terus bertolak.. tapi aku tak sanggup nak hadap jem tu maklumlah cuti sekolah, confirm2 orang utara nak pakat balik kampung, nak pergi holiday.. biarlah aku scarifice cutiku sehari.. pergi pagi Jumaat dengan makcik and my cousin, Nurul.. encik suami yang drive orang lain jadi mem.. family aku yang lain bertolak from kampung.. family in-law aku pon pergi jugak cuma dorang pergi awal sehari.. masa aku otw ke Kedah tu, diorang dah ada kat sana.. sejam sekali call tanya dah sampai ke belumm.. parahhh hahaha..


Kami sampai Kuala Kedah around 3 petang tak salah dah lupa.. family aku dari kampung sampai awl 2,3 jam.. tak ramai pon yang datang 3-4 keta jela from kampung.. Syila sewakan homestay area umah husband dia.. dekat sangat nga rumah pengantin.. hehehe.. homestay tu leh tahan gak.. satu rumah ada 3 bilik, sewa dua rumah.. setiap bilik ada aircond, cuma tak semua ada fridge.. umah aku dok, ada fridge.. umah satu lagi takde.. tapi takpe saling menumpang apa yang patut.. tak banyak barang pon.. cuma ada cuppies untuk diberi kepada orang Kedah.. hehehe.. 


Petang tu sempat la pergi cari ikan masam.. rasa dia lain skit dari ikan masin.. aku peminat ikan masin, ikan masam, ikan pekasam segala mak nenek.. ko bagi nasi panas2 makan dengan ikan masin pon aku berselera je haha.. so haruslah tak melepaskan peluang kan.. kitaorang beli area Kuala Kedah tu la.. tak salah area tempat 'angkat ikan' tu.. lagipon harga dia lagi murah dari Pekan Rabu.. sorry lupa plak snap pic ikan tu.. balik dari beli ikan masam, singgah pasar malam kat area taman perumahan tu plak.. adik ipar dok kat Taman Bersatu.. syok jugak la round2 pasar malam tu.. dan paling best, semua murah2.. compare dengan my place kat kelate pon aku rasa sini lagi murah.. serius murahhhh especially makanan..


Malam tu tak pergi mana2 pon.. aku lepak layan tv je.. encik suami dengan biras dia keluar minum.. pastu bawa balik somtam (kerabu betik) dengan pulut mangga.. sedappp :)



Esoknya, sempatla ke Pekan Rabu.. geng mak2 nak shopping.. hehehe.. aku beli ikan pekasam.. pastu masa  sampai umah KL, ikan pekasam tak dapat dikesan, mana aku letak ntah lerr.. tak dak rezeki orang kata.. 


Then tengahari tu, pergi kenduri Syila.. orang kelantan cakap pergi 'ngatar'.. aku suka dress merah tu cuma tang tudung tu mcm tak kena.. kalau pakai shawl lagi menyerlah rasanya.. hahaha pandai aku mengomen... apapon alhamdulillah semua dah selamat.. 

From left: my cousin- Nurul, my auntie -CikNi, pengantin, my Umi, and my jiran- Mi Yah.. 

Mi Yah ni sangat baik tau.. dulu pernah Syila terlupa nak bawa dokumen untuk pendaftaran masuk matriks.. masa tu aku ingat lagi, kami adik beradik tak pergi pon hantar Syila except dua adik bawah Syila.. kitaorang la kejar kereta api dengan keta.. boleh bayang takk? hahaha.. diorang naik dari stesen keretapi Tumpat.. masa otw balik rumah lepas hantar diorang semua dah selamat berlepas.. Syila call cakap dia tertinggal dokumen tu kat rumah.. kitaorang terus balik rumah amek dokumen dan pergi next stesen which is Wakaf Bharu.. tapi tak sempat diorang dah lepas.. so kitaorang terus nak ke next stesen, Pasir Mas.. tapi pikir2 macam tak sempat.. Mi Yah ni la yang sacrifice cakap dia yang nak pergi hantar ke Kuala Pilah, nak naik keretapi.. leh bayangkan tak? dia just jiran kitaorang je, pastu baru je dok situ sebab dia orang Johor.. tapi dia memang baik gila.. dia pergi naik next keretapi, Sinaran yang menuju ke JB/Singapore tak salah aku.. yang Syila nak tu Express Wau.. tapi diorang still akan lalu tempat yang sama.. adik aku akan turun kat stesen Kuala Pilah tak salah aku.. bila diorang dah sampai, diorang lepak la kat stesen tu dulu tunggu Mi Yah plak sampai.. ingat2 balik kisah memang tragis.. hahaha..



I love this pic. Pengantin diapit oleh my mom dan my MIL.. 



Siblings without the youngest one.. tak dapat dikesan.. hahaha.. 




Rombongan cik kiah from Kelate with love...
Aku rasa kedah ni ada banyak persamaan dengan kelate.. 
i love suasana kampung kat kedah.. penuh dengan sawah padi.. syokkk..



Semoga La dan Din akan berkasih-sayang hingga ke akhir hayat.. dalam hidup berumah tangga ni kena banyak bersabar dan give and take.. kalau sorang tengah marah yang sorang lagi kena mengalah.. pandai aku nasihat orang haha. nasib baik encik suami banyak bersabar nga aku kahkahhh..


Selesai la sudah majlis kenduri tahun ni.. rasanya mau 3-4 tahun lagi barula ada kenduri kawin sama ada side aku or side encik suami.. tapi tak tau kot2 ada yang gatai nak kawin awal.. hahaha.. alhamdulillah, semua berjalan lancar.. semoga kegembiraan ini akan berkekalan amin amin aminnnn...


Lepas tu semua gerak balik.. ada setengahnya pergi Langkawi.. aku tak pergi sebab budget dah lari hahaha..   Jangan tak tahu, selain jeti Kuala Perlis, uols boleh naik feri ke Langkawi melalui jeti kat Kuala Kedah cuma ambil masa around 2 hours jugak nak sampai.. kalau jeti Kuala Perlis only 45 min.. my mom terus balik kelate dengan rombongan cik kiah yang lain termasuk family in-law..


Aku balik tumpang my sister and husband dia.. tapi weols tak balik KL terus.. haruslah menyinggah dulu.. Kalau last time, kami singgah Kuala Sepetang pekena mee udang Port Weld.. kali ini, weols singgah...



Yes, pulau pinang!!!

Aku memang suka penang.. dulu aku yang hasut my best friends apply matrik penang.. dan alhamdulillah impian nak study kat penang dipenuhi olehNya.. jadilah cheq warga Penang setahun.. tak tau la kenapa aku nak sangat nak study kat Penang.. memang pilihan aku sangat tepat.. banyak kenangan manis aku kat sini.. masih segar lagi kenangan nak feri from Butterworth ke Pulau.. lepak kat Padang Kota malam minggu.. pergi Pesta Pulau Pinang dengan geng2 sekepala - Ejak, Sya memang syokk, pastu abis lewat terus pergi lepak tidur umah kakak Ejak kat Teluk Kumbar.. Ada sekali tu pernah naik bas berdua dengan Ejak pergi Teluk Kumbar malam2 lepas dah habiskan masa kat area Georgetown.. dalam bas masa tu dah tinggal berapa ketul je orang.. takut gak tapi masa tu jiwa kental haha.. apapon, aku memang suka penang lahh.. 





Kalau sebelum ni ikut family trip company encik suami tak sempat nak merasa nasi kandar Line Clear.. kali ni, haruslah pergi terjah.. lagipon time tu around pukul 3pm.. rasanya dah kurang orang.. alhamdulillah, manage to rasa nasi kandar Line Clear.. sedapp tapi bagi aku, kesedapan dia tu sama macam nasi kandar Pelita or nasi kandar Kayu.. hehehe.. tapi memang sedap compare to nasi kandar kapitan keling tu.. harga pon ok, takde la mahal sangat.. mahal lagi Pelita aku rasa.. emma, eena, aku teringat our memory pergi makan kat Pelita Bangsar dulu weih.. tengah malam tu pergi makan.. ko la emma, ajar aku makan nasi kandar.. perghhhh bila la boleh pergi makan sama2 lagi kan.. tunggu aku pergi penang lagi ye emma, ko kena bawa aku makan nasi kandar the best in town tau tau..





Pastu singgah beli Jeruk madu Pak Ali.. aku beli dua ketul ni je.. sebab dalam peti aku ada 2 bekas besar jeruk mangga muda aku jeruk sendiri.. nanti sapa plak nak makan banyak2..


Pergi sekejap Batu Feringghi.. singgah masjid area situ solat asar.. pastu patah balik ke town.. singgah Gurney pekena pasembor.. lagi sedap compare to pasembor Padang Kota.. 


Malam tu sampai rumah around 1am.. kitaorang tak tido penang pon.. hahaha.. maybe next time.. sebab ni follow my sis.. dia yang sangat singgah Penang.. aku follow je la.. insya Allah, my next plan kalau ke Penang lagi nak singgah ko emma ye (i know you read this), make sure ko masak sedap2, sediakan bilik tido dengan bantal yang empuk2 hahaha.. 


Till then, salam.. 


Sunday, April 7, 2013

Assalamualaikum UOLS...

Apa khabar semua? hehehe... harap-harap uols sihat, happy dan bahagia dengan kehidupan masing-masing... ada tak yang rindu kat iols? hahahaha.. perasan kan.


Bila buka balik blog, the last entry was on 31 Jan kan.. Dah lebih 2 bulan tak tulis apa-apa kat sini. Bukannya takde cerita nak cerita tapi kerja banyak pastu campur dengan perasaan malas yang banyak.. hahaha.. sepanjang kehilangan iols ni pon, terlalu banyak benda yang berlaku.. ada yang manis dan ada yang pahit.. early of Feb, encik suami resign dan try to build his own business.. alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. 


Pastu end of Feb, pergi jalan-jalan ke Cameron Highlands.. pergi dengan 2 orang adik iols.. trip ni sebenarnya unplanned trip sebab ikut adik yang kena outstaion ke sana.. so tumpang sekaki sebab minyak, toll dan tempat tinggal free.. hahaha.. Kali terakhir ke Cameron tahun 2002 rasanya.. ok, iols share beberapa keping pic ok.. tak banyak pon pic yang diambil..







birthday present?? hahaha.. TQ encik suami...


Walaupon percutian yang singkat 2 hari 1 malam, tapi sangat best sebab boleh rileks, boleh berehat dari kerja-kerja yang tak pernah habis kan.. bolehla lupakan kejap dan enjoy the trip.. tapi Cameron dah banyak berubah kan.. mcm dah banyak pembangunan dan penerokaan hutan.. tak sejuk macam dulu-dulu..


Ok, lepas balik Cameron.. seminggu lepas tu kami ke Taiping sebab encik suami kena outstation ke sana.. first time rasanya sampai ke bandar Taiping ni.. sempat la kami pergi pekena mee udang Kuala Sepetang.. ok, not bad.. sedappp.. pastu pekena Yong Tau Foo yang memang femes kat sana.. 



mee udang Kuala Sepetang..


Masa kat Taiping, gambar mee udang je iols snap.. hahaha.. ni pon guna hp.. tapi sepanjang kat sana, ada la juga pergi Bukit Larut.. pastu pusing area Lake Garden yang sangat cantik itu.. memang cantik dan sangat best beriadah kat situ.. harap-harap Lake Garden tu akan kekal macam tu sampai bila-bila.. jangan la sape-sape yang 'rajin' sangat nak pergi buat pembangunan kat situ.. sayang sebab tempat tu nyaman, teratur, cantik.. orang Taiping mesti suka berphotoshoot kat sini kan kan.. hehehe..


ok la uols, nanti iols tulis lagi ye.. anggap la entry ni sebagai entry 'start engine'.. hahaha..

Sunday, December 30, 2012

Goodbye 2012 ♥♥♥

Alhamdulillah 2012 semuanya berjalan dengan lancar.. tinggal sehari lagi dah nak masuk tahun baru 2013. 


Tak banyak sangat benda yang berlaku.. tapi alhamdulillah, tak ada satu pon benda yang tak elok sepanjang tahun ni. semuanya berjalan dengan smooth, aku cite secara random je la ek.. yang mana yang dah dirancang awal, berjalan seperti yang dirancang contohnya macam holiday.. tahun ni kami ke Kota Kinabalu, sebagai hadiah ulangtahun ke-2 dan habiskan masa kat kat sana selama 4 hari yang sangat-sangat best. KK memang best inshaa Allah ada rezeki  lagi memang nak ke sana lagi tapi bukan dalam masa terdekat laa.. mungkin lepas ni nak pergi ke Kuching plak sebab ada terbaca kat blog kawan sekolah dulu dia siap bagi itinerary kalau nak holiday ke sana.. kalau aku pergi sana, memang aku copy paste la itinerary tu tambah dan kurang yang mana patut je.. Sarawak je satu-satunya negeri kat Malaysia ni yang belum aku jejak.. walaupon orang cakap sabah lagi best tapi bagi aku, aku kena juga pergi merasa dan menengok sendiri tempat tu kan. lepas tu kalau sangat tak best, tak payah pergi dahh hehehee..




Lepas balik dari KK awal bulan 5 tu, tetibe company encik suami buat family day plak kat Penang. best giler sebab memang dah lama tak pergi Penang dan memang dah masuk dalam holiday list tahun ni dah nak pergi Penang.. but since dah dapat free trip terus rasa macam rezeki sangat. paling best, dapat stay kat Hard Rock Hotel Penang. my dream hotel nak stay kalau ke Penang tapi mcm tak mampu hahaha.. sekali dapat dok free.. nikmat apa lagi yang ingin kudustakan chewaahhh pinjam ayat Kak Ina.. heheheee...



penang bestt!!


Selain tu, ada jugak pergi Melaka pergi terjah makan ikan bakar.. pastu pergi sekali lagi Melaka bawa my mom jalan-jalan sana.. so tahun ni 2 kali ke Melaka.. Melaka ni pergi balik hari pon boleh kan.. rasanya dalam masa sehari dah boleh cover banyak tempat. tapi elok tidur 1 malam so takde penat sangat kan.. my next plan, nak bawa family in law pula ke sana.. encik suami masih ada adik sekolah rendah tau so rasa best skit nak jalan-jalan macam ni sebab ada budak-budak ni mcm happening skit kan.. atau mungkin ke Cameron Highlands ke.. punya la ramai kawan tak kira kat blog ke, facebook ke update cite dorang ke Cameron.. teringin jugak nak petik strawberry hehehe.. Selain tu ada jugak short trip ke Desaru.. Baru-baru ni ada buat day trip ke Kemaman, Kuantan, Seremban dan Port Dickson ..



Kat menara taming sari.. suka aku naik benda ni.. hahahaaa.. tak gayat pon ;p



Paling best, 3-4 hari lepas aku baru je menang e-gift voucher dari Air Asia worth RM500.. so boleh la guna utk beli tiket flight mana-mana destinasi air asia nanti.. janji jgn lebih rm500, kalau lebih silalah topup sendiri.. alhamdulillah semua rezeki join contest.. boleh la plan nak pergi mana.. masih dlm proses survey lagi sebab booking period sampai Mac 2013 tapi travel setahun dari sekarang so banyak masa lagi.. Macam nak pergi Ho Chi Minh atau Yogyakarta tapi semua masih dlm perancangan.. ni dah melalut cite pasal plan 2013 dah ni.. hehehe.. padahal nak mengimbas cite 2012.. hihiii.. 


ok, pastu bulan 4 aritu ada ikut outing anjuran Tourism Selangor ke Kuala Selangor. memang best sangat. sehari suntuk kat kuala selangor.. banyak juga tempat menarik kat sana.. antaranya tengok kelip-kelip kat Kg. Kuantan, pottery farm, Taman Ikan Air Tawar, naik tram melawat Bukit Malawati, Taman Alam Kuala Selangor dan tak lupa seafood dinner yang memang heaven! so kalau uols tak tahu nak pergi ke mana weekend, boleh la pergi Kuala Selangor.. memang berbaloi sebab banyak tempat yang boleh dilawati..



Sepanjang TSDayOut ni, ada photo competition.. tak sangka aku jadi salah seorang pemenang.. dapat rm250 rezeki yang tak terduga.. masa awal-awal mcm malas dah nak submit sebab tengok semua bawa kamera yang hebat-hebat, besar dabak.. tapi mungkin dh rezeki kan.. kebetulan pic yang dicari dorang ada pada pic tu memang dah tertulis rezeki kami suami isteri la..



Dan.. siap masuk paper Harian Metro.. kredit pic to Badz. hehe.. nampak tak aku tu.. terselit belakang Devi.. barisan depan semua comper hebat, Kak Ayu Rafikah, Kak Ain, Dayat, Badz dan Dan Arif.. 


Dari segi kewangan pula, alhamdulillah semakin murah rezeki berkat doa kedua ibu bapa kami.. tahun ni merasa increment dan service incentive yang agak memberangsangkan. bonus boleh la tahan tapi sebab aku baru join company so kira pro-rated.. dan tahun ni kami berjaya beli rumah sendiri.. rumah kecik je jadilah untuk kami berdua.. sebelum ni menyewa kat area Bukit Jalil, sewa RM530 tak masuk api air, so dah beli rumah ni, bulan-bulan bayar pon takde terasa sangat sebab dah rumah sendiri kan.. cuma nak beli rumah ni memang kena ada saving la nak bayar deposit, nak kena bayar mcm jenis fee tu (sapa pernah beli rumah tau la kan).. tapi mungkin rezeki kami, dapat rumah tanpa perlu berhabis duit pon. cuma tak dapat buat full loan (atas sebab-sebab tertentu) so yang tak cukup tu, company encik suami offer buat loan nga dorang tanpa interest.. rezeki lagi.. harga rumah pula dpt rendah dari market price pastu rumah plak owner asal baru je renovate, memang rezeki kami.. aku bersyukur sangat.. next plan, nak beli rumah teres plak under my name plak.. rumah sekarang nama encik suami je.. kalau uols ada tau mana-mana rumah teres RM300k dan ke bawah inform me ya.. area preferred Puncak Jalil, Bandar Kinrara, Seri Kembangan, Bandar Baru Bangi or Shah Alam.. area lain boleh dipertimbangkan tapi taknak la jauh sangat dari KL.. kalau kat kampung RM300k tu memang dah dapat banglo sebijik.. takpela, mana tahu ada rezeki boleh buat rumah kat kampung plak.. hehehe...


Dan last sekali nak cite pasal rezeki dalam hobi contest mengontest ni.. sepanjang 2012 ni tak banyak pon big winning yang aku dapat.. tapi aku tetap puas hati sebab aku ni mood mengontest ni macam ikut musim, time aku rajin, macam-macam contest aku join tapi tak banyak yang menang.. kalau musim malas dan busy, tak join langsung.. kebanyakan rezeki dari contest magazine..


Boleh check kat link sini dan sini hadiah yang aku berjaya perolehi sepanjang 2012.. merasa dapat hadiah handphone, cash walaupon setakat 3 angka, penginapan hotel, return flight ticket to Phuket, barang make-up dan penjagaan diri, spa voucher, shopping voucher, tiket wayang, barang dapur dan macam-macam lagi la. hopefully, for next year rezeki aku dalam hobi makin murah.. teringin jugak nak menang cash 4 or 5 angka.. hehehe.. mcm sifu-sifu contest yang lain.. my target next year nak menang iPad or tab.. aku ni bukan gadget person tapi kalau boleh dpt free, apa salahnya kan.. teringin nak pakai tapi takde sebab pon nak beli so tunggu yang menang contest jela..berangan sangat!! hahaha..


Goodbye 2012.. welcome 2013!!


Saturday, December 29, 2012

Tak Sihat...

Khamis dan Jumaat semalam aku MC. Rabu sehari sebelum tu punya la bersin aku sampai aku rasa satu floor tu boleh dengar.. bukan sekali, bukan 2 kali, berkali-kali dengan kuatnya especially masa aku keluar pergi toilet. pastu bila dah bersin nak terbatuk, merah muka aku.. so, khamis terus decide dok rumah bermalas-malasan. Orang cakap, kalau demam selesema kena banyakkan rehat dan tidur.. alasan sangat kan hahaha...


Pagi Khamis tu aku masak sardin, goreng telur dada dan hati goreng kunyit.. gambar takde ye, takkan masak sardin pon nak tunjuk.. hahaha.. aku tak de selera pon nak makan.. hahaha.. takpe kat umah sekarang ramai tetamu, ada kawan datang laki bini tumpang tidur kat umah menghabiskan cuti kat KL. pastu ada adik ipar dengan kawan dia datang ada kerja kat KL.. so semua makanan tu diorang yang taram. aku? masak bubur nasi.. yummyyyy... tu je yang menyelerakan aku..


Jumaat tu awal-awalnya memang nak pergi kerja.. dah siap mandi, gosok baju semua la tapi badan rasa tak sedap lagi sebab tidur tak cukup.. minggu ni mcm agak busy jugak sebab cousin encik suami jual rumah pastu dia minta tolong arrange kan pasal lori dan segala barang nak pindah tu.. aku pergi tolong sekejap je tapi encik suami la yang banyak berpenat lelah. memang la bukan free orang bagi upah, tapi upahnya bukan mahal pon harga sedara mara kan.. tapi takpe la kan sebab ada juga barang yang dorang bagi contohnya macam air cond. cuma kena cari orang upah pasang je.. pastu dapat Electrolux tempered glass hob.. dah guna tapi masih elok so amek je.. dan ada la lagi barang kecik yang lain..


Then, aku ada beli barang dari my best friend eena dia nak pindah rumah sewa pergi dok nga parents in law.. dia tunggu rumah yang dibeli siap 2014 nati so banyak la jugak barang yang malas nak simpan bak kata eena menyemak rumah je sebab tak tahu letak mana.. semua tu rezeki aku.. so dapatla aku set bilik tidur, kabinet tv, sofa, almari ikea, curtains dengan rails dia (betul ke eja. hentam suda haha) sekali, pakej sekali akuarium dengan bantal segitiga yang boleh buka baring tu.. kat pengkalan kubor or rantau panjang banyak.. ape ek korang panggil.. ko jual murah gila memang puas hati.. set bilik tidur tu mmg baru lg.. dah la color putih i likeeee ;)



haaa.. yang gini bantal tu.. hihi...



ni pula akuarium yg eena nak buang pastu ameir tak bagi buang. tq ameir ;) hahahaa


Sebelum pergi amek barang-barang tu semua, sempat aku ajak eena pergi OU berjimba sekejap sambil tunggu lori datang angkut barang.. tak banyak pon kedai kita masuk.. tapi memang aku dah ada target nak beli something hehehe...



Dalam tu ada seluar jeans aku mls nak keluarkan... tq eena teman aku.. pastu teman aku makan johny's.. dah 2,3 hari dok teringin nak makan sebab tak sihat kan.. teringin something berasap, berwap mcm steamboat.. steamboat johny's menang terbaik, sos dia memang tak menghampakan..


Ok daa.. nak pergi dinner kat luar.. mcm teringin nasi bubur berlauk kat Night Circle Sek 11 tu..



Wednesday, December 26, 2012

Update Secara Pukal

Salam uols..


Susahnya nak dapatkan balik momentum berblog ni kalau dah lama tak menaip.. Ada orang suka meluahkan perasaan kat facebook, macam aku ni malas skit, kadang-kadang ada la jugak ter-up status ntah apa-apa tapi memang jarang. rasanya lebih suka bercerita kat sini... mungkin sebab tak ramai kawan yg kenal baca blog ni... memang tak ramai orang tahu aku ni ada blog, even encik suami pon jarang baca blog ni... hehehe..


ok, kepada yang email dan tanya aku pasal bisness shawl dan tudung aku tu, alhamdulillah semua masih berjalan lancar.. sebelum ni aku selalu je promote, tapi disebabkan busy yang teramat 2,3 minggu lepas, aku takde la promote beria sangat, cuma ada la letak sticky post.. so, kepada sapa-sapa yang berminat nak beli shawl half moon sakura dan qadheeja scarf, boleh la terjah my blogshop, Zalfa Online Store... aku ada restock shawl half moon tu so jangan lupa terjah ok.


Sepanjang aku senyap tu jugak, ada la rezeki skit dalam bercontest ni.. tapi just hadiah kecil-kecilan jela. Memang aku tak sempat pon nak join banyak-banyak. mana yang sempat aku join, mana yang kena effort lebih skit, aku memang ignore. hujung minggu pon tak lekat kat rumah.. rumah pon bersepah mengalahkan orang ada anak 10.. hahaha.. cuma masak memasak masih mcm biasa.. kalau rajin, aku masak, kalau malas aku ajak cik abe ke kedai hihi... masa family in law datang minggu lepas memang banyak masak kat rumah.. pastu berjalan ke rumah sedara mara dijamu makan lagi..



Hadiah saguhati bagi kategori utama sempena kempen Like pafe Pusat Pungutan Zakat. yang best dapat charger tu. tak dapat ipad, dapat charger pon jadi la hehehe.. dah selamat jadi milik cik abe.. so uols yang belum like page PPZ tu, jom like ramai-ramai.. banyak info pasal zakat yg dorang share.. hadiah-hadiah dari organizer lain nanti aku update lain kali laa.. ade yang dah sampai surat tapi belum pergi redeem..



2 minggu lepas, aku dapat invitation pergi Krabi oleh Tourism Selangor, tapi terpaksa tolak huhu... memang la bukan fully-sponsored. we have to pay half of the cost for the journey, tapi masih berbaloi.. just kena bayar RM600 untuk 5 days 4 nights.. 



 


Yang best journey ni akan bermula dari Shah Alam naik coach singgah Penang, pastu akan tidur satu malam kat Hatyai dan sampaila ke Krabi.. aku dah dapat bayangkan trip mesti best.. ruginya terpaksa tolak atas sebab tertentu.. nanti uols akan tahu sebabnya.. aku dah ada plan sendiri dah, dah hampir setahun plan takkan nak cancel pastu sesetengahnya dah bayar pon.. apapon, thanks to Tourism Selangor sebab sudi invite me :) kalau uols nak join aktiviti dorang seperti #TSDayOut ni, rajin-rajin la jenguk facebook or twitter dorang ok. Selalunya memang free tapi this time trip dorang luar Malaysia, so kena la bayar skit. for me RM600 tu memang dah cukup murah.. 


Then, nak ucapkan terima kasih berjuta-juta lemon kat kakak blogger kesayangan saya, Kak Ina KakikuSukaBerjalan atas pemberian header kat atas tu..

Terima kasih ye Kak Ina.. saya suka sangat. mungkin ianya ringkas tapi takde sapa boleh nilai 'harga' di sebalik keikhlasan orang yang memberi kecuali Allah SWT.. saya berbesar hati sangat-sangat.. 


Till then...

Monday, December 24, 2012

I'm Backkkkk ;)

Yes, i'm back....

Lama gila tak update kat sini kan uols. sejak on site support dah bertukar ke kl, memang takde masa sangat nak buka blog, nak buka facebook. baca pon sepintas lalu pastu tutup. 2,3 minggu ni memang banyak benda berlaku, alhamdulillah semuanya baik-baik belaka. pastu akhir tahun, cuti sekolah so lagila banyak aktiviti kan sebab adik datang kl nak holiday. pastu family in law datang menghabiskan cuti sekolah kat sini.. seminggu dorang kat sini. so, my schedule memang sangat tight.. takkan la ada tetamu kat rumah nak buka blog berlama-lamaan kan..


Serius banyak benda nak update ni. antaranya pasal hadiah hehehe.. small winning je semua tapi as record kena la letak sini sebagai kenangan.. i know uols tak kisah kan.. takde nye perasaan riak ke apa.. just nak share and keep it as a memory yang indah selepas join hobi mengontest ni.. pastu nak cite pasal pergi prize giving ceremony, second time experience so agak excited.. hehe..



credit to Pusat Pungutan Zakat MAIWP.


Inshaa Allah kalau free, aku cuba update cite yang dah lepas k. Ni pon office bagi haf day sebab esok krismas. boleh la balik awal. tapi nak gerak ke Crowne Plaza Hotel sebab nak utilise spa voucher, kalo tak burn je sebab due date 31 Dec.. so, happy holidays eveyone!!

Sunday, November 4, 2012

Rezeki...

Rezeki setiap org tu berbeza-beza. dan rezeki tu boleh datang dalam macam-macam bentuk.. mungkin wang ringgit yg melimpah ruah, suami yang romantik lagi bertanggungjawab, isteri yang solehah lagi cun melecun, anak yang ramai, family yang bersatu aman damai tanpa sengketa, adik beradik yang rapat, kerja yang bagus.. apa jua bentuk rezeki yg kita dapat, hargailah setiap rezeki yg kita dapat tu sebaik mungkin.. yang mana boleh dikongsi, kongsilah.. insyaAllah kita akan rasa lebih tenang bahagia dan happy... dalam masa yang sama kita pon dapat happykan orang sekeliling kita kan.. 


Aku tak nak cite lebih-lebih apa yang aku buat tapi dengan keadaan sederhana aku sekarang, antaranya aku suka belanja adik-adik aku makan. sebab kami semua memang kaki makan. Kalau dorang request nak makan apa-apa, seboleh mungkin aku cuba tunaikan. Kalau tak ke kedai makan untuk makan, kami beli bahan-bahan dan masak sekali. Kami adik beradik tak macam orang lain.. mungkin ada.. tapi mcm kami adik beradik dah tak berayah - ayah ada tapi dah tak dok sekali nga kami.. dah berpisah nga ummi.. so semua benda kami adik beradik sama-sama tolong.. apa-apa yang adik-adik nak, aku dan adik aku no.2 cuba tunaikan sekadar termampu.. dulu masa adik no.2 aku belajar, aku pon tolong dia setakat termampu.. sekarang adik no.3 dah kerja.. so dia pon banyak tolong.. adik no.4 dah nak habis belajar tinggal adik bongsu yg akan menghadapi SPM.. semua adik-adik dah besar tapi bila tengok muka adik aku yg bongsu mesti selalu sedih.. sedih dalam hati jek.. sedih sebab masa dia membesar abah dah tak tinggal nga kami.. dah la dia satu-satunya adik lelaki aku.. sedihnyaaaa.... sekarang dia dh besar.. dah 17 tahun.. nak SPM dahh.. aritu trial dapat 7A.. aku doakan adik aku Syafiq akan dapat straight A's dan berjaya capai cita-cita dia.. aku bersyukur sangat ada adik-adik yang mendengar kata dan bijak.. adik-adik aku semua memang rajin (puji adik sendiri hahaha).. masa abah dah tak ada nga kami, semua macam faham peranan masing-masing.. belajar pon aku tak payah nak suruh-suruh, semua pandai sendiri bila nak baca buku, bila nak study semua.. ok emo sekejap.. hahaha..


adik bongsu Syafiq masa hari kovokesyen aku.. sekarang dia dh besar pjg.. tgh bergelut nak SPM.. ya Allah, engkau cerahkanlah hati adik, tenangkan hatinya, permudahkan jalannya untuk menghadapi peperiksaan besar ini ya Allah.. perkenanlah segala doa-doanya..


Tak lama lagi pula, ummi dah nak pencen.. aku ada ajak ummi datang KL dok nga aku.. kalau tak nak dok sekali pon datang KL jalan-jalan habiskan masa kat sini. Pastu rotate la umah adik aku no.2 plak gilir-gilir kan. Tak ada sapa dah kat rumah.. adik no.3 pon keje kat KL, menyewa nga kawan-kawan, adik no.4 pon belajar kat Shah Alam..adik bongsu aku pon dah nak abis SPM, lepak rumah pergi PLKN pastu tunggu panggilan universiti kalau ada rezeki insya Allah.. aku dok berangan dalam kepala nak bawa ummi jalan-jalan, makan-makan.. kira rilek-rilek jela tak payah nak pikir apa-apa.. tapi sebab nenek aku masih ada dan nenek aku dah tak sihat dah so ummi bagitau dia nak abiskan masa dia jaga nenek aku.. mungkin sekali sekala dia datang la KL kalau kesihatan nenek aku mengizinkan. nenek aku boleh lagi drive keta tapi tak boleh berjalan sangat sebab sakit lutut. cool tak hhihi.. tapi ada masa dia tak larat langsung sampai nak buka baju sendiri pon tak larat.. kitaorang tolong bukakan.. tapi dia memang kuat semangat selagi termampu memang semua nak buat sendiri.. takpela, aku doakan kesihatan nenek aku akan bertambah baik, nak sihat macam dulu susah.. aku pon doakan ummi akan sentiasa beroleh kesihatan yang baik.. kuat bertenaga sentiasa.. hehehe.. Allah, berikanla kesempatan kepada aku adik beradik berbakti dan membalas jasa dan pengorbanan ummi.. dan nak sangat-sangat ummi happy..




Ni gambar masa sebelum kahwin tp aku dah bertunang rasanya.. slim melim lagi aku time ni. sekarang? usah ditanya.. nak tengok gambar sendiri pon gerun.. mampu amek gambar dada ke kepala jek hahahaha.. tu pon dagu berlapis..huhu redha hahaha..


ok bye lain kali sambung membebel kalo rajin menaip.. hehehe..


p/s: doakan aku cepat dapat menimang cahaya mata sendiri ek.. mana tahu uols doakan aku, berkat doa uols ramai-ramai termakbul doa tu.. hehehe.. nak besarkan keluarga boleh ummi aku jadi nenek, main cucu plak..hihi...

Monday, October 29, 2012

Suasana di Tol Bentong Semalam...


Time ni encik suami stop kejap lepas bayar tol di tol bentong.. 12 jam perjalanan from Kelantan to KL.. start dari Machang jem sampai la ke Kuala Krai.. nak masuk Gua Musang jem lagi then nak masuk Raub jem.. masa kat Bentong pon jem jugak masa nak exit ke highway Karak... sepanjang Karak sampai ke Genting Sempah memang jem max bawak keta 40km/j.. banyaknya 10-20km/j je.. 


Memang time balik kampung time perayaan gini la gayanya.. sebab tu aku suka extend cuti tapi kali ni sebab macam nak save annual leave sebab nak bring forward ke tahun depan nak g somewhere.. hehehe.. so, bersesak la.. jalan ke utara/KL melalui Grik pon jem, jalan ke KL melalui LPT pon jem teruk.. sabar jela..


Anyway, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!


Thursday, August 30, 2012

Raya 2012



**credit to salju qaseh**

Assalamualaikum :)

Ni jek sekeping dua gambar raya pertama.. yang lain-lain masih dalam kamera orang lain. ni pon encik suami mana entah menghilang. oh ya, balik rumah nak membuang air, katanya kat rumah baru feel cis haha ;p kat dalam gambar atas tu kat rumah pakcik selang 3,4 rumah je dari rumah sendiri tapi dalam setahun boleh kira dengan jari berapa kali pergi. takpon, setahun 2 kali masa raya puasa dengan raya haji ahaks ;) biasalah kalau balik kampung cuti-cuti lain memang tak cukup masa nak jumpa semua orang even jiran sebelah rumah pon. tambah-tambah sekarang dah bekeluarga lagi la masa terhad kena bahagi dua.. huhuhu..


SELAMAT HARI RAYA uols :) banyak ke dapat invitation ke rumah terbuka. tahun ni aku tak terbuka hati lagi nak buat open house, tapi tak bermakna aku tak alu-alukan sapa-sapa yang nak datang. sapa-sapa nak datang, dipersilakan.. nak makan sedap, roger awal-awal, kalau tak jangan kata kek koklat, biskut raya pon tinggal debu-debu kasih jek.


opss, ada sekeping lagi gambar dalam handphone. 




Maaf zahir & batin...


Related Posts with Thumbnails