Semenjak dua menjak ni, aku selalu makan pulut durian. Memang sedap tapi aku boleh makan sepinggan je sekali makan. Setengah orang, hentam 2-3 pinggan. Kira macam nak hilang rasa terliur je sebab pulut ni sangat la rasa muak kalau makan banyak sebab dengan pulutnya, santan lagi tambah durian yang memang kalo makan 3-4 ulas dah kenyang. Tapi kenyang kejap je kan. Hehehe.
So, aku share la sikit cara nak buat pulut durian ni. Ni orang Kelantan punya stail.
Pic ambil dari mamamia6 |
- 1 cawan beras pulut
- 1 biji kelapa
- Garam secukup rasa
- Gula pasir atau gula melaka/gula merah (nise kerek kelate)
- 1 biji durian (suka banyak, beli banyak-banyak..hehe)
Cara-cara membuatnya:
- Tanak atau kukus beras pulut (ikut suka).
- Perah santan, tidak perlu terlalu pekat (gunakan air yang telah dimasak).
- Masukkan garam secukup rasa ke dalam santan tadi (santan tak perlu dimasak)
- Kupas durian dan ambil isinya.
- Setelah siap semuanya, masukkan pulut, durian, dan sedikit gula pasir kedalam pinggan. kemudian curahkan santan tadi ke atasnya.
- Okay, sedia dimakan. =) yummmyyyy...
Selain guna durian, korang boleh juga gantikan dengan mangga. Nama dia pulut mangga la. ;p Tapi pulut mangga ni, aku perasan dia tak letak gula sebab pulut dia memang sangat manis dah. Pulut mangga ni sangat glamour di Thailand dan Kelantan. Kalo di KL ni, aku selalu makan mulut mangga di Kampung Baru. Memang best la.
Pulut mangga |
simple dan sedap..
ReplyDeletememang simple dan sgt sedap. =)
ReplyDeleteSyima...arwah mak akak dulu...kalau ada durian je mesti nak makan dengan santan...tapi orang melaka makan dengan nasi...bukan pulut...pastu guna gula melaka...memang sedap...
ReplyDeleteOrang utara pun makan lagu nih juga..amboi sakan sangat...
ReplyDeletesedapnyaaaa.....dengki aku!
ReplyDeleteKak aNie: saya tak makan dengan nasi mcm tu. tapi selalu letak durian dalam budu, so jadi la budu durian. biasa orang letak tempoyak kan, saya letak durian fresh tu.. hehe. ambik ulam cicah makan dengan nasi panas2..wahhhh...mmg tak cukup sepinggan. hehehe.
ReplyDeleteKiKo Berdendang: ye ke? cara ni simple je kan.
ReplyDeletemiszarie : mu pon leh buat la yah sana tuh. sene jah. =)
ReplyDeletetp mak kite wat len..
ReplyDeleteye ke? mcm mane ye? leh la share2...hehehe. mane tau lagi sedap :)
ReplyDeleteooo tak yah masak ye santan ye - hubby org tregganu ada gak la MIL buat but i tak reti - i makan ngan pulut ja without santan :)
ReplyDeleteaah santan tu tak payah masak. letak garam sikit je. try la akak. hehe.
ReplyDeletexpandai sgt nk wt,.. tp mak masak santan n durian 2 n msukkn gule melka kot..
ReplyDeletepulut 2 mak msak asing lah..
oo..tau2 yg tu sebab sepupu yg dok KL selalu masak macam tu, terus campur santan n durian sekali, ala-ala pengat durian macam tu. tapi saya tak suka sgt ;)
ReplyDelete