Monday, March 17, 2014

Pengalaman Diet Atkins.

*09/03/2014*

Salam korang.

09/03/14, genap 56 hari aku berDA.
Official date aku start on 13 Januari 2014.
Tapi dalam tempoh 56 hari tu, ada hari aku cheat. Cheat yang agak 'berat' la maksud aku.
Kalau setakat makan anggur sebijik ke, keropok sekeping tu, cheat 'kecik' hahaha.
Cheat 'berat' ni bagi aku, makan nasi ke, makan kek 1 slice ke, makan fries yang separuh pinggan ke.
Kandungan carbs dan gula yang memang tinggi.


Apa aku boleh cakap, alhamdulillah memang DA ni sesuai dengan aku.
Sebelum ni aku bukan tak pernah diet, cuma tak senekad kali ni.
Pastu mungkin ilmu tak cukup sangat, so hasil dia macam tak memberangsangkan sangat.
Aku ni memang jenis suka makan nasi.
Kalau pergi makan mana-mana, nasi memang main choice aku, especially with lauk-lauk kampung.
Ada ikan panggang tawar, ulam dengan budu pon aku boleh makan nasi bertambah.
Kalo ada ikan patin masak tempoyak, kari kepala ikan, nak kata apa, lagi suka.
Tapi jarang la aku makan lauk macam tu. Most of the time, lauk ringkas je.
Lagi satu aku gila ulam especially petai.
Kalo dah takde sangat, kobis pon boleh jadi ulam.
Pendek kata, macam nama blog aku la, aku memang suka petai dan budu. Pastu dalam budu tu letak durian fresh, confirm nasi bertambah-tambah.
Adik-beradik aku pon jenis 'pemakan'.
Kitaorang kalo masak, takdenye skit-skit.
Contoh, kalau masak tomyam. Penuh satu kuali/periuk besar.
Dalam tu confirm ada udang, ayam, sotong dan fishball, kobis bunga berlambak-lambak.
So, aku memang jenis masak portion besar la. Awal-awal kawen dulu, aku memang susah nak bajet nak masak banyak mana. Aku rasa, kalo masak skit, takut tak cukup.. hahaha. Nampak sangat makan banyak ;)


Setelah aku cuba macam-macam jenis diet, aku rasa DA ni paling 'senang' nak follow, nak istiqamah.
Tapi dalam masa yang sama, aku berperang sangat dengan diri sendiri sebab DA ni diet low carbs.
DA ni ada beberapa level/fasa/stage.

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Dan pengambilan carbs tu bergantung pada kita kat fasa mana.
Untuk yang awal macam aku ni, DA dimulakan dengan fasa 'INDUCTION'.
Jumlah max carbs yang boleh diambil untuk induction level hanya 20g sehari.
Walaupon low carbs, segala mak nenek datok carbs dilarang amek sama sekali ok.
Low carbs yang dibenarkan tu datang dari certain food macam sayur.
Walaupon sayur sumber protein, tapi still ada sedikit (sikit sangat) carbs. Bukan semua sayur, tapi certain-certain sayur tapi sangat rendah.
20g tu lebih kepada kandungan carbs/gula yang tersembunyi dalam food kita ambil.


Aku rasa DA ni macam senang la skit untuk aku yang suka makan ni.
Sebabnya, aku boleh makan semua jenis food - except carbs dan gula.
DA ni kena perbanyakkan makan protein. Most of the choice adalah protein la.
Nak makan lemak pon boleh. Lagi syokkk hahaha.
Tapi apapon, bersederhana la.
Janganla mentang-mentang boleh makan semua except carbs, semua ko bantai macam sehari tak makan.
Tak boleh jugak.


Macam aku, memang aku lebihkan masa lunch.
Pagi-pagi, aku amek simple je - 2 biji telor masak separuh, kenyang sampai lunch time.
Kalo rajin, aku akan buat salad dan goreng sosej.
Sosej boleh makan sebab kandung carbs dia rendah tapi depends pada brand la.
Brand yang disyorkan, brang Ramly tapi tak digalakkan sangat process food ni.
Kalu boleh elak, elakkan. Kalo tak, makan berpada-pada. Setakat 2 ketul, ok lagi.


Tengahari plak, aku pergi tapau je, kadang-kadang makan kat kedai.
Setakat aku berDA ni, aku belum pernah masak lagi bawak bekal.
Sebab macam takde idea nak masak apa hahaha (alasan).
Aku plak jenis amek/makan banyak lauk sejak berDA ni.
Confirm aku tapau 2-3 jenis lauk dengan 1 jenis sayur.
Cuma yang tak bagus tapau kat kedai ni, kita tak dapat nak agak berapa gram dah carbs kita dah amek.
Kita pon tak tahu ada gula ke dalam masakan tu.
So kalo nak 'clean food', better masak sendiri. Lagi sedap dan murah.


Ni nak share antara menu yang aku makan sepanjang berDA.

Ayam goreng + salad


Sosej + salad


Grilled lamb + sosej + salad


Kalo yang atas, layan tekak omputih, bawah ni layan tekak melayu la plak.

Ikan tongkol singgang.
Rupa memang tak semenggah, tapi rasa kebabom hahahah puji diri sendiri nampak.
Hirup kuah sampai titisan terakhir. Ikan tongkol tu tongkol hitam yang lembut tu.


Tomyam campur.


Siakap stim limau


Ada lagi menu-menu yang aku masak, tapi malas nak amek gambar. 
Aku tunjuk apa yang ada je.


Aritu aku kena pergi site. So macam pening plak nak makan apa.
Selalunya aku akan cari western food.
Sama ada, grilled chicen chop ke, lamb chop ke, steak ke.
Tapi fries jangan la makan. Cuba tukar fries tu dengan coleslaw/salad yang lebih menyihatkan dan 'halal' DA.
Air memang aku amek air masak.
Aku memang kureng skit air manis-manis ni. Ada minum, tapi takpe kalo takde.
Ada la time datang mengidam nak minum 100 plus ke, coke ke, tahan je la haha.


Bawah ni plak menu yang aku tibai kalo lunch kat ofis.



Subway. Ni makan kat rumah.
Amek salad + ayam teriyaki + cheese. SEDAP :)



Alhamdulillah, setakat ni berat aku dah hilang hampir 10kg. Tak sangka usaha aku hampir berjaya.
Tapi aku masih ada 5-10kg nak diturunkan.
Kalo dapat turun lagi 5kg pon aku dah bersyukur.
Masa ni cabaran lagi kuat.
Perasaan malas pon membuak-buak haha.
Konon, dah berjaya la. Sedangkan panjang lagi perjalanan.
Sebab apa panjang, sebab cabaran akhir-akhir ni makin kuat.
Lusa aku nak kena outstation ni. 4 hari ok.
Aku dah terpikir-pikir dah nak makan apa.
Kalo kat rumah senang, tak tahu nak makan apa.
Aku buat je telor masak separuh tu.
Takpon goreng ayam, ratah.
Takpon buat salad, telan.
Takpon minum air masak, bergelas-gelas.


p/s: Segala perkongsian ini berniat baik. Melalui blog jugak aku tau pasal DA. So kalo rasa nak try, boleh la google cari info. Sebaiknya, dapatkan nasihat doktor. Tak semua orang sesuai dengan DA ni, depends pada our body.


Monday, March 10, 2014

Masak-Masak Seafood, Makan-Makan Seafood.

Salam korang.

Dah sakan borong fresh seafood kat Matang, Taiping, haruslah ada acara masak-masak kan :)
Sapa nak makan segala mak nenek seafood tu kan.
So marilah kita main masak-masak, jamu orang makan.
Aku ajak adik beradik aku je.



The 'man' of the match.
KETAM MASAK CILI BERTELOR.


Diikuti dengan,


KETAM SWEET SOUR.
Ni bukan satu pinggan, satu mangkuk besar.
Aku close up sebab tu nampak macam kecik.



SIAKAP STIM LIMAU.
Kalau siakap stim limau, aku suka letak bawang jeruk.



UDANG BUTTER.
First time aku try buat udang butter ni. ok la, tapi rambu-ramba tu macam tak cukup.
Penat woo nak kacau minyak, nak tuang telor on the same time. Nak tuang tu kena tuang perlahan-lahan. 
ok la untuk first timer kan :):) sedapkan ati. Janji licinnnn.




Last but not least, SOTONG CELOP TEPUNG.
Sotong ni beli kat pasar sini je sebab ada permintaan haha. 
Konon kalo takde sotong taknak datang ;p


Pastu ada lagi side dish, kangkong goreng belacan. Pic ada amek, tapi gelap.
Then minta adik aku buat sambal belacan. Pedas berdesinggg.
Alhamdulillah. bila perut kenyang, semua happy :):)



Saturday, March 8, 2014

#PrayForMH370

Salam korang.

Mesti semua orang dah tau Flight MAS MH370, dilaporkan hilang kat area border Vietnam.
Mula-mula baca kat FB, macam betul ke ni?
Serius macam tak nak percaya.
Tapi bila baca berita yang bertalu-talu kat FB, yes betul la cite tu.


#prayformh370


credit to redmummy.

Kalau korang tengok pic kat bawah belah kiri, seorang Mak dengan anaknya. 
Semalam si Mak pergi hantar anak lelaki dia kat KLIA. Lelaki tu actually pegawai MITI yang fly ke Beijing atas urusan keje, dan pagi ni mak dia kembali ke KLIA (dengan baju yang sama masa hantar anak dia) sebab flight anak dia hilang.
*sebak*


Ya Allah, aku pon rasa sebak dan berdebar-debar tunggu berita ni.
Macam-macam spekulasi yang dibuat.
Ada cakap dah terhempas.
Ada cakap semua dah mati.
Masha Allah.
Pastu siap pertikai kenapa media still tak announce flight MAS MH320 dah terhempas, sebab pihak Vietnam cakap dah terhempas.


Itu adalah protokol.
First, apa-apa ahli keluarga yang diinform dulu.
Pihak berkenaan tak boleh annouce apa-apa selagi flight hilang tu belum dijumpai.
Sekarang status flight tu, tetap "hilang", selagi bangkai pesawat tak jumpa.
So marilah kita sama-sama doakan yang terbaik.
Even jauh di sudut hati semua dah boleh agak kan.
Tapi kita tetap berdoa semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga cepat mereka jumpa pesawat tu. Insya Allah.
#prayforMH370


Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un
الذين اذا اصابتهم مصيبة قالوا انا لله وانا اليه راجعون
"(Yaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."



From Taiping To Simpang Ampat To Taiping To KL & Bihun Udang Super Special.

Salam korang.

Cite masak seafood tu semua aku extend ke next entry la ye :)
Sebab ada skit lagi nak cite sebelum balik KL hehe.


Lepas kitaorang siap beli seafood tu semua, kitaorang singgah sekejap kat opis boss Apis tu.



Ada makan-makan skit untuk celebrate student yang final exam aritu.
Tapi gambar food takde. Segan weh nak pergi snap hahaha ;)




Lepas selesai, decide nak lajak ke Simpang Ampat, Seberang Perai :)
Saje nak pergi buat lawatan ke rumah Emma :)
Emma, thank you ye sudi sambut kedatangan aku dan Apis hahaha.
Aku lupa weh nak snap gambar nga ko. Tu la kejap je jumpa, ko nak pergi mesyuarat kat tadika. Tak sangka dah mak-mak sangat ko. Pergi meeting anak sekolah hihi.


On the way ke arah Penang. 


Kitaorang ikut jalan kampung je. Malas nak ikut highway.
Cepat jugak sampai. Dekat je rupanya Taiping nga Penang.
Masa on the way tu, lalu Parit Buntar. Tak salah Nieza dok kat Parit Buntar kan.
Tapi segan la plak nak contact, sekarang orang tu dah jadi blogger femes.. aku tokse tupe populariti mu, Nieza hahaha.. insya Allah lain kali ye.


Lepas lepak rumah Emma kejap, patah balik ke KL.
Tapi, kitorang decide nak singgah Taiping sekali lagi sebab...


Nak pekena mee udang sekali lagi :):)
Masih port sama, Salleh Stall mee udang Port Weld.
Kali ni order bihun plak. 


Bihun udang super special, rm18.
Nampak tak udang tu? nak sama besar dengan mangkuk dah kan.



Apis order kuey teow goreng dengan telor mata, takde udang.
Tak ingat berapa, tapi rasanya tak sampai rm5 pon.



Selesai menternak lemak kali terakhir kat Taiping, kami teruskan perjalanan balik KL.




Insya Allah, panjang umur murah rezeki, jumpa lagi Taiping.
Mana tau rezeki nak pegi Pangkor plak lepas ni.



Tuesday, March 4, 2014

Beli Fresh Seafood di MATANG, Taiping.

*28/02/2014*

Salam korang.

Third day, as promised boss Apis nak bawak kitaorang pergi shopping fresh seafood.
Tempat tu kat area Matang, on the way nak ke Kuala Sepetang.
Dalam pukul 11 pagi kitaorang gerak.
Sebelum ni datang Taiping, pernah la pusing-pusing Kuala Sepetang tu mencari port nak beli fresh seafood, kata area kuala kan. Confirm banyak hasil laut, fresh dan murah. Tapi tak jumpa.
Entah macam mana aku TER-tanya kat boss Apis pasal ni, terus dia ajak pergi.


Brunch. Ni menu Apis


Aku makan ni je. tipu... hahaha ;p 
Semua kat atas tu aku makan kecuali nasi dan pisang.


Ok, lepas makan, terus ajak boss Apis gerak .
Tempat pertama kitaorang pergi, beli ketam.
Semua boss Apis yang pilih dan runding.
Kitaorang just ikut. Tak tahu nak pilih hahaha.



Mula-mula masuk aku dah teruja. Sebab first time tengok ketam lembut atau 'ketam pondan' haha.
Untuk yang tak tau, ketam lembut ni DIPAKSA menjadi lembut sebenarnya.
Caranya, ketam ni akan dibuang kaki dan tangan, tinggallah sesungut sahaja.
Bila dah jadi kudung ni, automatik ketam-ketam ni semua akan trigger untuk bersalin kulit. 
Jadi, cangkerang kat atas tu akan tertanggal dan akan berganti baru.
Haaa, masa ni ketam ni semua akan diambil dan dimasak.



Nampak tak ketam kat dalam tu? 



Ada macam-macam size, harga pon lain-lain.


Yang ni sudah dibeli rasanya. 
Not by me. Orang lain ye. Gila ko sapa nak makan ketam sebanyak ni.


Ni aktiviti menge-check telor ketam.
Terjenguk-jenguk laki den nak tengok sekali.
Tapi cepat gilerr dia check. Tak paham aku. 
Apis boleh la nampak sebab dia dok mengendap dekat-dekat haha.
Ketam ada telor ni lagi mahal lorr.. 
Ada la beli beberapa ekor. hehehe


Hasil 'tangkapan' hari tu. Ni pic amek kat rumah dah.


Bapak ketam. 
Yang besar gabak ni boss Apis pilih 3 ekor. 
Ko tau berapa sekilo? rm70 ok.
Nasib baik boss Apis bayar. Berebut-rebut nak bayar.
Takpela, rezeki jangan ditolak.
Total damage beli ketam sahaja rm120. *pengsan*



Pasar Matang


Lepas dah siap beli ketam, jom kita ke Pasar Matang plak.
Cuba tengok signboard tu, semua bahasa dan tulisan ada. 



Udang. RM40 sekilo.


Kat pasar ni, aku beli 2 ekor ikan siakap, 
2 ekor ikan tongkol, 
sekilo ikan kembung,
sekilo udang seperti di atas.
Sampaikan ikan kembung dengan tongkol pon nak dibeli kat sini haha.
Bukan aku beria sangat tapi peniaga tu beria suh pilih. Aku pon ok je haha.
Total damage rm70++, juga dibayar boss Apis. Alhamdulillah. Naik segan plak kitaorang.


Begitu la kisah membeli-belah seafood yang fresh.
So dah tau port nak beli fresh seafood ni. Boleh pergi lagi.
Nanti aku cite apa aku masak seafood tu semua ok.


Monday, March 3, 2014

Dinner @ Panorama Hotel Taiping.

Salam korang.

Sambung cite first day tu, macam biasa, pagi memang aku lepak bilik.
Malas aku nak keluar merayap sorang-sorang.
Masa ni la nak rilek, rehat dari pikir hal keje sekejap.
Next 2 weeks aku plak yang kena outstation ke belah Selatan.
Tapi aku outstation nanti Apis tak follow, aku pergi dengan opismate je.


Second day ni, Apis macam terlampau busy plak. Keje dia banyak nak kena settle.
Takpe, aku paham sebab kena utamakan apa yang penting. Datang sini ada keje kan.
Petang tu, memang tak keluar pergi mana-mana pon.
Kesian Apis penat.

Breakfast. lulus DA takkk? hentammm. haha



Lunch. tapau jugak sebab Apis busy.


Malam tu, boss Apis kat Taiping ajak dinner sama-sama.
Memang everytime Apis datang Taiping, kitaorang akan keluar dinner sama-sama.
Biasa, mula-mula kitaorang pergi dinner, makan yang berat-berat dulu.
Lepas tu, akan singgah lagi kedai makan yang ringan-ringan plak.
Memang kalo keluar dengan boss Apis ni, keje makan jela.
Serius double buncit hahaha.



Lamb chop.
Dessert ais krim.
Mushroom soup + garlic bread (takde dalam pic).


Tapi kali ni, bila boss Apis ajak pergi makan yang ringan-ringan pulak, awal-awal aku dengan Apis tolak. 
Giler full. Pastu dengan sejuknya kat dalam tu. Gigil.


Sampai kat hotel, kitaorang pergi minum air panas kat kedai tomyam kat sebelah tu dulu.
Baru rasa lega skit. Tapi aku minum air kosong jela. Aku kan diet. wakakakakak.
Padahal tadi aku yang makan ais krim tu paling banyak.
Esok dah janji dengan boss Apis nak pergi beli fresh seafood.
Sebelum ni cari sendiri tak pernah jumpa.
So tanya local people minta dia tunjukkan.
Nanti aku cite ok.



Saturday, March 1, 2014

Bercuti (Sambil Bekerja) di TAIPING.

Salam korang.

Aku baru balik Taiping, follow Apis outstation kat sana.
Banyak ni nak share. Cite sama, tapi experience tu lain-lain :)


Tahun ni tak pergi jalan mana-mana lagi. *sedih* hahaha.
Trip ke Jogja, kena cancel. *doublesedih* *nangisbetulbetul* HUHUHU.
Memang tahun ni, semua trip especially ke luar negara, dibekukan buat sementara waktu. *Pasrah*
Terpaksa pandang sepi je la free seat AA sekarang ;(


Tapi, Allah Maha Mendengar. Rezeki datang tak kira masa. hikhik. Poyo sekejap hahaha.
Tetiba Apis kena outstation ke Taiping lagi. Aku apa lagi, nak follow pls nak follow pls.
Aku memang suka Taiping. Pergi berkali-kali pon aku OK je.
So ada aku kesah kalo orang tanya apalah yang best sangat Taiping. Bandar lama tak menarik.


Best apa Taiping.
Ada mee udang femes satu Malaysia.
Ada Zoo Taiping yang siap ada safari night.
Ada Lake Garden yang saujana mata memandang.
Ada Bukit Larut, tempat paling lembap di Malaysia - sejuk dan nyaman, dah ala-ala Cameron Highlands. Ada banyak lagi makanan yang sedap-sedap.
Ada yong tau foo and char kueh teow.
Macam mana aku suka balik kampung, macam tu la suka aku nak pergi Taiping. Tak tahu la kenapa.


Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pengkalan Kubor, walaupon tak shopping.
Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pantai Sri Tujoh, walauponsekadar minum segelas air kelapa.
Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pantai Geting, nak makan binatang-binatang laut celop tepung ;)
Kalau balik kampung, mesti nak pergi pasar basah, nak tengok pasar, tengok suasana orang beli barang dapur, barang basah.
Kalau balik kampung, mesti nak makan belut.
Kalau balik kampung, mesti nak makan mee celup.
Kalau balik kampung, mesti nak makan mee cambol.
Banyaknya benda nak buat.
Sama macam nak pergi Taiping.


Aku terpaksa ambil 3 hari cuti sebab nak follow Apis ni. To be exactly, 2 days and half. Half day tolak replacement leave.
Takpe, memang la rugi amek banyak sangat cuti kan. Bukan nak holiday betul-betul kan.
Tapi kita tak tahu masa depan.
Dulu aku selalu pikir, nak save cuti untuk masa depan. Tak salah pemikiran macam tu. Kalo ada plan awal, apa salahnya nak save. Tapi kalau takde plan, why not just go with the flow. Grab je opportunity yang ada kat depan ni. Yang dah memang dah confirm. So, tak rasa rugi pon :)
Apis siap tanya banyak kali betul ke nak amek cuti ni?
Aku cakap, bos dah approve dah cuti ;)


Ikut orang keje ni memang la boring. Tapi aku OK je, as long as ada internet dan TV.
Lagipon, tempat Apis pergi tu, dekat je nga hotel. Time lunch, dia balik.
Petang, dia bawa aku keluar pusing Taiping. Spend masa bersama. Share cite sama-sama. Banyak je cite dulu-dulu terungkap hahaha.


Macam biasa, petang fist day tu nak pekena mee udang kat Kuala Sepetang.
Apis tak makan mee udang sebab dia alergik udang tapi sanggup layan nafsu makan aku hahaha.
Tapi kali ni, kawan Apis yang baru kerja kat Taiping tolong bawak dan belanja sekali.

*ehsan google* 


Korang tengok udang dia. fresh dan besar-besar ok.

Mee udang special.


Lepas melantak mee udang, hati dah happy. Puas weh makan udang fresh, besar lagi.
Perjalanan diteruskan pusing-pusing bandar Taiping sampai ke Kamunting.
Tengok kem askar, nampak Tesco Taiping, Taiping Sentral, Stesen Keretapi Taiping yang baru.
Satu habuk aku tak amek pic sebab dah gelap, dah masuk maghrib. hehe


Pastu diorang hantar aku dan Apis balik hotel.
Aku ajak Apis keluar balik, ronda-ronda lagi.
Selagi tak pergi makan yong tau foo Taiping macam tak puas je hahaha.





Tapi aku order sotong kangkong je.
Kenyang lagi makan mee udang. 
Pastu order dessert.


Banana split.


Ok, kalo nak pergi makan sotong kangkong ni, nak makan yong tau foo Taiping, boleh on waze cari balai bomba Taiping sebab medan ni kat belakang balai bomba je. Insya Allah tak sesat.


So first day tu balik la kami ke bilik hotel dengan perut buncit hahaha.
Mata dah layu...


p/s: Hancusss diet aku huahuahua.

To be continued...



Thursday, February 27, 2014

I am in Taiping Now :):)

Salam korang.

Nak bagitau aku kat Taiping sekarang :)
Dok dalam bilik hotel tunggu Apis balik nak jalan-jalan ke Tasik Taiping nanti.
Sampai Taiping malam semalam.
Petang semalam dah pergi melantak mee udang Port Weld. Mee udang Mak Jah tutup semalam.
Kawan Apis yang bawak, dia belanja. hahaha.



Mee udang special, rm13
Mee udang Port Weld @ Salleh stall since 1956.


Udang dia memang fresh, terbaik wok. 
Kalau amek yang super special lagi gabak udang dia.
Aku memang prefer mee udang kat sini compare to mee udang Mak Jah, sebab Mak Jah punya kuah manis skit. Kuah dia rasa lain. Tapi kalau ada udang fresh dan besar gini, mana-mana pon aku tak kisah. hahaha.


OK la, bye bye..


Sunday, February 23, 2014

Serius Tak Tahan. Tolong Tolong

Salam korang.

Bila semua benda kat hujung jari ni susah jugak.
Boring je, mula la search sana search situ. Macam takde tujuan.


Pastu tangan mesti gatal nak click website bawah ni.







Plan your holiday ;)



Tuesday, February 18, 2014

Birthday Treat. Simple Tapi Saya Tetap Terharu ;)

Salam korang.


Disebabkan my birthday jatuh pada tengah-tengah minggu, then opis ada dinner plak pada hari yang sama, birthday celebration terpaksa ditunda sehingga weekend. Aku ok je :) 


Esok lepas dinner kat opis tu, budak-budak department belanja makan kat Seed Cafe area opis. 
Aku order Cajun Chicken Chop. Sedap :)
Tabah je aku tengok potato wedges tu. Aku telan gak la buat hilang terliur. 




Dorang siap kasi kad dengan cash , agak banyak boleh beli sebotol perfume ;)
Syok jugak la, leh topup untuk beli handbag hahaha.




Dan memandangkan birthday girl tengah diet (dietla sangat), so taknak la pergi celebrate kat restoran/kedai yang fancy sangat sebab aku tau mesti banyak makanan. Nanti aku tak tahan nak rasa tu, rasa ni. Dessert lagi. 


Aku decide nak pergi restoran Mohd Chan Abdullah sebab..
Aku tertengok sorang blogger ni share gambar ketam masak sos special.
Tempting giler ;)


Chicken sweet sour



Kailan ikan masin


Dan ini dia sebab utama aku pilih restoran Mohd Chan Abdullah.


Ketam masak sos special :):) Highly recommended.



Semua gambar Apis tido. Tampal je la yang ada ni hahaha. 
Nampak tak parut kat muka Apis tu? Ada la lagi kesan lepas accident tu. Tapi dah ok dah.
Hadiah Apis untuk birthday girl? biarlah rahsia haha ;)


Terima kasih untuk ingatan.
Semoga korang pon murah rezeki.


Related Posts with Thumbnails