Monday, March 10, 2014

Masak-Masak Seafood, Makan-Makan Seafood.

Salam korang.

Dah sakan borong fresh seafood kat Matang, Taiping, haruslah ada acara masak-masak kan :)
Sapa nak makan segala mak nenek seafood tu kan.
So marilah kita main masak-masak, jamu orang makan.
Aku ajak adik beradik aku je.



The 'man' of the match.
KETAM MASAK CILI BERTELOR.


Diikuti dengan,


KETAM SWEET SOUR.
Ni bukan satu pinggan, satu mangkuk besar.
Aku close up sebab tu nampak macam kecik.



SIAKAP STIM LIMAU.
Kalau siakap stim limau, aku suka letak bawang jeruk.



UDANG BUTTER.
First time aku try buat udang butter ni. ok la, tapi rambu-ramba tu macam tak cukup.
Penat woo nak kacau minyak, nak tuang telor on the same time. Nak tuang tu kena tuang perlahan-lahan. 
ok la untuk first timer kan :):) sedapkan ati. Janji licinnnn.




Last but not least, SOTONG CELOP TEPUNG.
Sotong ni beli kat pasar sini je sebab ada permintaan haha. 
Konon kalo takde sotong taknak datang ;p


Pastu ada lagi side dish, kangkong goreng belacan. Pic ada amek, tapi gelap.
Then minta adik aku buat sambal belacan. Pedas berdesinggg.
Alhamdulillah. bila perut kenyang, semua happy :):)



Saturday, March 8, 2014

#PrayForMH370

Salam korang.

Mesti semua orang dah tau Flight MAS MH370, dilaporkan hilang kat area border Vietnam.
Mula-mula baca kat FB, macam betul ke ni?
Serius macam tak nak percaya.
Tapi bila baca berita yang bertalu-talu kat FB, yes betul la cite tu.


#prayformh370


credit to redmummy.

Kalau korang tengok pic kat bawah belah kiri, seorang Mak dengan anaknya. 
Semalam si Mak pergi hantar anak lelaki dia kat KLIA. Lelaki tu actually pegawai MITI yang fly ke Beijing atas urusan keje, dan pagi ni mak dia kembali ke KLIA (dengan baju yang sama masa hantar anak dia) sebab flight anak dia hilang.
*sebak*


Ya Allah, aku pon rasa sebak dan berdebar-debar tunggu berita ni.
Macam-macam spekulasi yang dibuat.
Ada cakap dah terhempas.
Ada cakap semua dah mati.
Masha Allah.
Pastu siap pertikai kenapa media still tak announce flight MAS MH320 dah terhempas, sebab pihak Vietnam cakap dah terhempas.


Itu adalah protokol.
First, apa-apa ahli keluarga yang diinform dulu.
Pihak berkenaan tak boleh annouce apa-apa selagi flight hilang tu belum dijumpai.
Sekarang status flight tu, tetap "hilang", selagi bangkai pesawat tak jumpa.
So marilah kita sama-sama doakan yang terbaik.
Even jauh di sudut hati semua dah boleh agak kan.
Tapi kita tetap berdoa semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga cepat mereka jumpa pesawat tu. Insya Allah.
#prayforMH370


Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un
الذين اذا اصابتهم مصيبة قالوا انا لله وانا اليه راجعون
"(Yaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."



From Taiping To Simpang Ampat To Taiping To KL & Bihun Udang Super Special.

Salam korang.

Cite masak seafood tu semua aku extend ke next entry la ye :)
Sebab ada skit lagi nak cite sebelum balik KL hehe.


Lepas kitaorang siap beli seafood tu semua, kitaorang singgah sekejap kat opis boss Apis tu.



Ada makan-makan skit untuk celebrate student yang final exam aritu.
Tapi gambar food takde. Segan weh nak pergi snap hahaha ;)




Lepas selesai, decide nak lajak ke Simpang Ampat, Seberang Perai :)
Saje nak pergi buat lawatan ke rumah Emma :)
Emma, thank you ye sudi sambut kedatangan aku dan Apis hahaha.
Aku lupa weh nak snap gambar nga ko. Tu la kejap je jumpa, ko nak pergi mesyuarat kat tadika. Tak sangka dah mak-mak sangat ko. Pergi meeting anak sekolah hihi.


On the way ke arah Penang. 


Kitaorang ikut jalan kampung je. Malas nak ikut highway.
Cepat jugak sampai. Dekat je rupanya Taiping nga Penang.
Masa on the way tu, lalu Parit Buntar. Tak salah Nieza dok kat Parit Buntar kan.
Tapi segan la plak nak contact, sekarang orang tu dah jadi blogger femes.. aku tokse tupe populariti mu, Nieza hahaha.. insya Allah lain kali ye.


Lepas lepak rumah Emma kejap, patah balik ke KL.
Tapi, kitorang decide nak singgah Taiping sekali lagi sebab...


Nak pekena mee udang sekali lagi :):)
Masih port sama, Salleh Stall mee udang Port Weld.
Kali ni order bihun plak. 


Bihun udang super special, rm18.
Nampak tak udang tu? nak sama besar dengan mangkuk dah kan.



Apis order kuey teow goreng dengan telor mata, takde udang.
Tak ingat berapa, tapi rasanya tak sampai rm5 pon.



Selesai menternak lemak kali terakhir kat Taiping, kami teruskan perjalanan balik KL.




Insya Allah, panjang umur murah rezeki, jumpa lagi Taiping.
Mana tau rezeki nak pegi Pangkor plak lepas ni.



Tuesday, March 4, 2014

Beli Fresh Seafood di MATANG, Taiping.

*28/02/2014*

Salam korang.

Third day, as promised boss Apis nak bawak kitaorang pergi shopping fresh seafood.
Tempat tu kat area Matang, on the way nak ke Kuala Sepetang.
Dalam pukul 11 pagi kitaorang gerak.
Sebelum ni datang Taiping, pernah la pusing-pusing Kuala Sepetang tu mencari port nak beli fresh seafood, kata area kuala kan. Confirm banyak hasil laut, fresh dan murah. Tapi tak jumpa.
Entah macam mana aku TER-tanya kat boss Apis pasal ni, terus dia ajak pergi.


Brunch. Ni menu Apis


Aku makan ni je. tipu... hahaha ;p 
Semua kat atas tu aku makan kecuali nasi dan pisang.


Ok, lepas makan, terus ajak boss Apis gerak .
Tempat pertama kitaorang pergi, beli ketam.
Semua boss Apis yang pilih dan runding.
Kitaorang just ikut. Tak tahu nak pilih hahaha.



Mula-mula masuk aku dah teruja. Sebab first time tengok ketam lembut atau 'ketam pondan' haha.
Untuk yang tak tau, ketam lembut ni DIPAKSA menjadi lembut sebenarnya.
Caranya, ketam ni akan dibuang kaki dan tangan, tinggallah sesungut sahaja.
Bila dah jadi kudung ni, automatik ketam-ketam ni semua akan trigger untuk bersalin kulit. 
Jadi, cangkerang kat atas tu akan tertanggal dan akan berganti baru.
Haaa, masa ni ketam ni semua akan diambil dan dimasak.



Nampak tak ketam kat dalam tu? 



Ada macam-macam size, harga pon lain-lain.


Yang ni sudah dibeli rasanya. 
Not by me. Orang lain ye. Gila ko sapa nak makan ketam sebanyak ni.


Ni aktiviti menge-check telor ketam.
Terjenguk-jenguk laki den nak tengok sekali.
Tapi cepat gilerr dia check. Tak paham aku. 
Apis boleh la nampak sebab dia dok mengendap dekat-dekat haha.
Ketam ada telor ni lagi mahal lorr.. 
Ada la beli beberapa ekor. hehehe


Hasil 'tangkapan' hari tu. Ni pic amek kat rumah dah.


Bapak ketam. 
Yang besar gabak ni boss Apis pilih 3 ekor. 
Ko tau berapa sekilo? rm70 ok.
Nasib baik boss Apis bayar. Berebut-rebut nak bayar.
Takpela, rezeki jangan ditolak.
Total damage beli ketam sahaja rm120. *pengsan*



Pasar Matang


Lepas dah siap beli ketam, jom kita ke Pasar Matang plak.
Cuba tengok signboard tu, semua bahasa dan tulisan ada. 



Udang. RM40 sekilo.


Kat pasar ni, aku beli 2 ekor ikan siakap, 
2 ekor ikan tongkol, 
sekilo ikan kembung,
sekilo udang seperti di atas.
Sampaikan ikan kembung dengan tongkol pon nak dibeli kat sini haha.
Bukan aku beria sangat tapi peniaga tu beria suh pilih. Aku pon ok je haha.
Total damage rm70++, juga dibayar boss Apis. Alhamdulillah. Naik segan plak kitaorang.


Begitu la kisah membeli-belah seafood yang fresh.
So dah tau port nak beli fresh seafood ni. Boleh pergi lagi.
Nanti aku cite apa aku masak seafood tu semua ok.


Related Posts with Thumbnails