Tuesday, March 4, 2014

Beli Fresh Seafood di MATANG, Taiping.

*28/02/2014*

Salam korang.

Third day, as promised boss Apis nak bawak kitaorang pergi shopping fresh seafood.
Tempat tu kat area Matang, on the way nak ke Kuala Sepetang.
Dalam pukul 11 pagi kitaorang gerak.
Sebelum ni datang Taiping, pernah la pusing-pusing Kuala Sepetang tu mencari port nak beli fresh seafood, kata area kuala kan. Confirm banyak hasil laut, fresh dan murah. Tapi tak jumpa.
Entah macam mana aku TER-tanya kat boss Apis pasal ni, terus dia ajak pergi.


Brunch. Ni menu Apis


Aku makan ni je. tipu... hahaha ;p 
Semua kat atas tu aku makan kecuali nasi dan pisang.


Ok, lepas makan, terus ajak boss Apis gerak .
Tempat pertama kitaorang pergi, beli ketam.
Semua boss Apis yang pilih dan runding.
Kitaorang just ikut. Tak tahu nak pilih hahaha.



Mula-mula masuk aku dah teruja. Sebab first time tengok ketam lembut atau 'ketam pondan' haha.
Untuk yang tak tau, ketam lembut ni DIPAKSA menjadi lembut sebenarnya.
Caranya, ketam ni akan dibuang kaki dan tangan, tinggallah sesungut sahaja.
Bila dah jadi kudung ni, automatik ketam-ketam ni semua akan trigger untuk bersalin kulit. 
Jadi, cangkerang kat atas tu akan tertanggal dan akan berganti baru.
Haaa, masa ni ketam ni semua akan diambil dan dimasak.



Nampak tak ketam kat dalam tu? 



Ada macam-macam size, harga pon lain-lain.


Yang ni sudah dibeli rasanya. 
Not by me. Orang lain ye. Gila ko sapa nak makan ketam sebanyak ni.


Ni aktiviti menge-check telor ketam.
Terjenguk-jenguk laki den nak tengok sekali.
Tapi cepat gilerr dia check. Tak paham aku. 
Apis boleh la nampak sebab dia dok mengendap dekat-dekat haha.
Ketam ada telor ni lagi mahal lorr.. 
Ada la beli beberapa ekor. hehehe


Hasil 'tangkapan' hari tu. Ni pic amek kat rumah dah.


Bapak ketam. 
Yang besar gabak ni boss Apis pilih 3 ekor. 
Ko tau berapa sekilo? rm70 ok.
Nasib baik boss Apis bayar. Berebut-rebut nak bayar.
Takpela, rezeki jangan ditolak.
Total damage beli ketam sahaja rm120. *pengsan*



Pasar Matang


Lepas dah siap beli ketam, jom kita ke Pasar Matang plak.
Cuba tengok signboard tu, semua bahasa dan tulisan ada. 



Udang. RM40 sekilo.


Kat pasar ni, aku beli 2 ekor ikan siakap, 
2 ekor ikan tongkol, 
sekilo ikan kembung,
sekilo udang seperti di atas.
Sampaikan ikan kembung dengan tongkol pon nak dibeli kat sini haha.
Bukan aku beria sangat tapi peniaga tu beria suh pilih. Aku pon ok je haha.
Total damage rm70++, juga dibayar boss Apis. Alhamdulillah. Naik segan plak kitaorang.


Begitu la kisah membeli-belah seafood yang fresh.
So dah tau port nak beli fresh seafood ni. Boleh pergi lagi.
Nanti aku cite apa aku masak seafood tu semua ok.


Monday, March 3, 2014

Dinner @ Panorama Hotel Taiping.

Salam korang.

Sambung cite first day tu, macam biasa, pagi memang aku lepak bilik.
Malas aku nak keluar merayap sorang-sorang.
Masa ni la nak rilek, rehat dari pikir hal keje sekejap.
Next 2 weeks aku plak yang kena outstation ke belah Selatan.
Tapi aku outstation nanti Apis tak follow, aku pergi dengan opismate je.


Second day ni, Apis macam terlampau busy plak. Keje dia banyak nak kena settle.
Takpe, aku paham sebab kena utamakan apa yang penting. Datang sini ada keje kan.
Petang tu, memang tak keluar pergi mana-mana pon.
Kesian Apis penat.

Breakfast. lulus DA takkk? hentammm. haha



Lunch. tapau jugak sebab Apis busy.


Malam tu, boss Apis kat Taiping ajak dinner sama-sama.
Memang everytime Apis datang Taiping, kitaorang akan keluar dinner sama-sama.
Biasa, mula-mula kitaorang pergi dinner, makan yang berat-berat dulu.
Lepas tu, akan singgah lagi kedai makan yang ringan-ringan plak.
Memang kalo keluar dengan boss Apis ni, keje makan jela.
Serius double buncit hahaha.



Lamb chop.
Dessert ais krim.
Mushroom soup + garlic bread (takde dalam pic).


Tapi kali ni, bila boss Apis ajak pergi makan yang ringan-ringan pulak, awal-awal aku dengan Apis tolak. 
Giler full. Pastu dengan sejuknya kat dalam tu. Gigil.


Sampai kat hotel, kitaorang pergi minum air panas kat kedai tomyam kat sebelah tu dulu.
Baru rasa lega skit. Tapi aku minum air kosong jela. Aku kan diet. wakakakakak.
Padahal tadi aku yang makan ais krim tu paling banyak.
Esok dah janji dengan boss Apis nak pergi beli fresh seafood.
Sebelum ni cari sendiri tak pernah jumpa.
So tanya local people minta dia tunjukkan.
Nanti aku cite ok.



Saturday, March 1, 2014

Bercuti (Sambil Bekerja) di TAIPING.

Salam korang.

Aku baru balik Taiping, follow Apis outstation kat sana.
Banyak ni nak share. Cite sama, tapi experience tu lain-lain :)


Tahun ni tak pergi jalan mana-mana lagi. *sedih* hahaha.
Trip ke Jogja, kena cancel. *doublesedih* *nangisbetulbetul* HUHUHU.
Memang tahun ni, semua trip especially ke luar negara, dibekukan buat sementara waktu. *Pasrah*
Terpaksa pandang sepi je la free seat AA sekarang ;(


Tapi, Allah Maha Mendengar. Rezeki datang tak kira masa. hikhik. Poyo sekejap hahaha.
Tetiba Apis kena outstation ke Taiping lagi. Aku apa lagi, nak follow pls nak follow pls.
Aku memang suka Taiping. Pergi berkali-kali pon aku OK je.
So ada aku kesah kalo orang tanya apalah yang best sangat Taiping. Bandar lama tak menarik.


Best apa Taiping.
Ada mee udang femes satu Malaysia.
Ada Zoo Taiping yang siap ada safari night.
Ada Lake Garden yang saujana mata memandang.
Ada Bukit Larut, tempat paling lembap di Malaysia - sejuk dan nyaman, dah ala-ala Cameron Highlands. Ada banyak lagi makanan yang sedap-sedap.
Ada yong tau foo and char kueh teow.
Macam mana aku suka balik kampung, macam tu la suka aku nak pergi Taiping. Tak tahu la kenapa.


Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pengkalan Kubor, walaupon tak shopping.
Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pantai Sri Tujoh, walauponsekadar minum segelas air kelapa.
Kalau balik kampung, mesti nak pergi Pantai Geting, nak makan binatang-binatang laut celop tepung ;)
Kalau balik kampung, mesti nak pergi pasar basah, nak tengok pasar, tengok suasana orang beli barang dapur, barang basah.
Kalau balik kampung, mesti nak makan belut.
Kalau balik kampung, mesti nak makan mee celup.
Kalau balik kampung, mesti nak makan mee cambol.
Banyaknya benda nak buat.
Sama macam nak pergi Taiping.


Aku terpaksa ambil 3 hari cuti sebab nak follow Apis ni. To be exactly, 2 days and half. Half day tolak replacement leave.
Takpe, memang la rugi amek banyak sangat cuti kan. Bukan nak holiday betul-betul kan.
Tapi kita tak tahu masa depan.
Dulu aku selalu pikir, nak save cuti untuk masa depan. Tak salah pemikiran macam tu. Kalo ada plan awal, apa salahnya nak save. Tapi kalau takde plan, why not just go with the flow. Grab je opportunity yang ada kat depan ni. Yang dah memang dah confirm. So, tak rasa rugi pon :)
Apis siap tanya banyak kali betul ke nak amek cuti ni?
Aku cakap, bos dah approve dah cuti ;)


Ikut orang keje ni memang la boring. Tapi aku OK je, as long as ada internet dan TV.
Lagipon, tempat Apis pergi tu, dekat je nga hotel. Time lunch, dia balik.
Petang, dia bawa aku keluar pusing Taiping. Spend masa bersama. Share cite sama-sama. Banyak je cite dulu-dulu terungkap hahaha.


Macam biasa, petang fist day tu nak pekena mee udang kat Kuala Sepetang.
Apis tak makan mee udang sebab dia alergik udang tapi sanggup layan nafsu makan aku hahaha.
Tapi kali ni, kawan Apis yang baru kerja kat Taiping tolong bawak dan belanja sekali.

*ehsan google* 


Korang tengok udang dia. fresh dan besar-besar ok.

Mee udang special.


Lepas melantak mee udang, hati dah happy. Puas weh makan udang fresh, besar lagi.
Perjalanan diteruskan pusing-pusing bandar Taiping sampai ke Kamunting.
Tengok kem askar, nampak Tesco Taiping, Taiping Sentral, Stesen Keretapi Taiping yang baru.
Satu habuk aku tak amek pic sebab dah gelap, dah masuk maghrib. hehe


Pastu diorang hantar aku dan Apis balik hotel.
Aku ajak Apis keluar balik, ronda-ronda lagi.
Selagi tak pergi makan yong tau foo Taiping macam tak puas je hahaha.





Tapi aku order sotong kangkong je.
Kenyang lagi makan mee udang. 
Pastu order dessert.


Banana split.


Ok, kalo nak pergi makan sotong kangkong ni, nak makan yong tau foo Taiping, boleh on waze cari balai bomba Taiping sebab medan ni kat belakang balai bomba je. Insya Allah tak sesat.


So first day tu balik la kami ke bilik hotel dengan perut buncit hahaha.
Mata dah layu...


p/s: Hancusss diet aku huahuahua.

To be continued...



Thursday, February 27, 2014

I am in Taiping Now :):)

Salam korang.

Nak bagitau aku kat Taiping sekarang :)
Dok dalam bilik hotel tunggu Apis balik nak jalan-jalan ke Tasik Taiping nanti.
Sampai Taiping malam semalam.
Petang semalam dah pergi melantak mee udang Port Weld. Mee udang Mak Jah tutup semalam.
Kawan Apis yang bawak, dia belanja. hahaha.



Mee udang special, rm13
Mee udang Port Weld @ Salleh stall since 1956.


Udang dia memang fresh, terbaik wok. 
Kalau amek yang super special lagi gabak udang dia.
Aku memang prefer mee udang kat sini compare to mee udang Mak Jah, sebab Mak Jah punya kuah manis skit. Kuah dia rasa lain. Tapi kalau ada udang fresh dan besar gini, mana-mana pon aku tak kisah. hahaha.


OK la, bye bye..


Related Posts with Thumbnails