Friday, March 21, 2014

OUTSTATION.

Salam korang.

Hai macam dah lama plak tak menaip.
Almaklum la last week aku takde kat rumah, kena outstation 4 hari, pergi Nilai, Melaka dan Johor.
Kalo dah dok hotel, mood nak update takde sangat. Lagipon memang busy.
Time dah abis keje, dok rilek-rilek depan TV, buka laptop setakat baca blog orang lain.
Pastu kena plak minggu tu Ummi dan Mama (nenek) aku datang KL.
Makcik aku nak bawa dorang pergi berjalan ke Langkawi. Sempat jugak la tidur rumah aku 1 malam.
Ni first time Ummi aku datang rumah sejak aku pindah Shah Alam.
Sebelum ni bukan taknak datang, tapi kesihatan Mama tak mengizinkan. So banyak kali tertangguh.
Niat di hati kalo datang, nak juga bawa dorang pusing-pusing i-City ke, jalan-jalan ke Morib ke. Tapi aku plak kena outstation. Insya Allah lain kali..



Kalo pergi Langkawi, ni coklat favourite aku. 
Rasa dulu macam murah skit. 
Pastu Ummi belikan aku pemanggang ajaib jenama HIG (Haji Ismail Group). Boleh la aii memanggang guna pemanggang ajaib plak. Selama ni, pakai pemanggang ikan tu je, takpon atas non-stick pan. 


Cakap pasal outstation ni, mula la dilema nak makan apa kan. Aku kan tengah berDA sekarang hahaha.
Aku masih kuat taknak makan nasi, mee or bihun or seangkatan dengannya.
Ada la jugak cheat. Tengok makanan hotel mana leh tahan. Termakan donut seketul. Ya Allah gebu gile donat tu tapi cukup la seketul hehe. 


Pagi tak kisah sangat, sebab cukup dengan telor aku dah kenyang.
Tapi kat hotel, ada banyak menu. Ada la aku amek chicken slice tu, makan dengan scramble egg.
Kat bawah ni menu lunch dan dinner.

Grilled fish dengan tomyam campur.
Makan kat atap-atap.


Ayam penyet kedai depan hotel JB untuk dinner.
2 malam berturut-turut makan ni.
Kat JB, aku dok kat New York Hotel. Ayam penyet femes kat situ. Aku ratah ayam jela.


Chicken Rice Shop.
Roasted chicken dengan Chai Boy (lupa nama).
Ni untuk lunch. 2 kali lunch aku makan ni je.


Ni last dinner kat Melaka. 
Gravy letak asing. Banyak carbs tersembunyi tu hehehe.
Fries aku makan, tapi tak abis la.


Adala jugak aku tibai buah masa stop kat RNR Pagoh tu.
Air pon aku kurang minum sebab kerja susah skit la nak berulang alik ke toilet. Lain la dok opis je. Tak kisah. Ni kejap ke sana, kejap ke sini.
Balik rumah, alhamdulillah berat ada naik skit, tak sampai 1 kilo pon. kira statik lagi la.
Aku pon tak berharap masa outstation berat turun. Masa travel, susah nak kontrol makan.
Kadang-kadang, makan tak tentu masa. Lapar pon tak tentu masa.
Kalo berat tak naik/statik, dah kira ok dah.


AKu masih dok berusaha untuk capai target aku.
Ada yang tanya kenapa tak letak gambar hehehe.
Biarla dulu ye. Perubahan tak ketara sangat. Tapi seluar memang longgar gile. Siap kena pakai belt. Aku plak jenis malas pakai belt haha. Baju pon dah turun size, mungkin 2 size turun. 
Aritu aku ada beli baju kat Poplook, biasa aku memang beli size XL. Saje try beli size L, longgar lagi. Maybe boleh try beli size M plak :)
Perut dah kurang buncit, paha dah kecik, bawah lengan pon dah kecik.
Cuma mungkin orang yang melihat tak dapat nak kesan sangat perubahan. Sebab aku pendek kot.
So kena turunkan lagi 5kg ni. Insya Allah.
Kalau dah berjaya, aku plan nak tukar diet plak. 
Maybe nak try diet kalori plak.. 
Tengok macam mana..
Apa-apa, tengok result yang ni dulu.



Monday, March 17, 2014

Pengalaman Diet Atkins.

*09/03/2014*

Salam korang.

09/03/14, genap 56 hari aku berDA.
Official date aku start on 13 Januari 2014.
Tapi dalam tempoh 56 hari tu, ada hari aku cheat. Cheat yang agak 'berat' la maksud aku.
Kalau setakat makan anggur sebijik ke, keropok sekeping tu, cheat 'kecik' hahaha.
Cheat 'berat' ni bagi aku, makan nasi ke, makan kek 1 slice ke, makan fries yang separuh pinggan ke.
Kandungan carbs dan gula yang memang tinggi.


Apa aku boleh cakap, alhamdulillah memang DA ni sesuai dengan aku.
Sebelum ni aku bukan tak pernah diet, cuma tak senekad kali ni.
Pastu mungkin ilmu tak cukup sangat, so hasil dia macam tak memberangsangkan sangat.
Aku ni memang jenis suka makan nasi.
Kalau pergi makan mana-mana, nasi memang main choice aku, especially with lauk-lauk kampung.
Ada ikan panggang tawar, ulam dengan budu pon aku boleh makan nasi bertambah.
Kalo ada ikan patin masak tempoyak, kari kepala ikan, nak kata apa, lagi suka.
Tapi jarang la aku makan lauk macam tu. Most of the time, lauk ringkas je.
Lagi satu aku gila ulam especially petai.
Kalo dah takde sangat, kobis pon boleh jadi ulam.
Pendek kata, macam nama blog aku la, aku memang suka petai dan budu. Pastu dalam budu tu letak durian fresh, confirm nasi bertambah-tambah.
Adik-beradik aku pon jenis 'pemakan'.
Kitaorang kalo masak, takdenye skit-skit.
Contoh, kalau masak tomyam. Penuh satu kuali/periuk besar.
Dalam tu confirm ada udang, ayam, sotong dan fishball, kobis bunga berlambak-lambak.
So, aku memang jenis masak portion besar la. Awal-awal kawen dulu, aku memang susah nak bajet nak masak banyak mana. Aku rasa, kalo masak skit, takut tak cukup.. hahaha. Nampak sangat makan banyak ;)


Setelah aku cuba macam-macam jenis diet, aku rasa DA ni paling 'senang' nak follow, nak istiqamah.
Tapi dalam masa yang sama, aku berperang sangat dengan diri sendiri sebab DA ni diet low carbs.
DA ni ada beberapa level/fasa/stage.

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Dan pengambilan carbs tu bergantung pada kita kat fasa mana.
Untuk yang awal macam aku ni, DA dimulakan dengan fasa 'INDUCTION'.
Jumlah max carbs yang boleh diambil untuk induction level hanya 20g sehari.
Walaupon low carbs, segala mak nenek datok carbs dilarang amek sama sekali ok.
Low carbs yang dibenarkan tu datang dari certain food macam sayur.
Walaupon sayur sumber protein, tapi still ada sedikit (sikit sangat) carbs. Bukan semua sayur, tapi certain-certain sayur tapi sangat rendah.
20g tu lebih kepada kandungan carbs/gula yang tersembunyi dalam food kita ambil.


Aku rasa DA ni macam senang la skit untuk aku yang suka makan ni.
Sebabnya, aku boleh makan semua jenis food - except carbs dan gula.
DA ni kena perbanyakkan makan protein. Most of the choice adalah protein la.
Nak makan lemak pon boleh. Lagi syokkk hahaha.
Tapi apapon, bersederhana la.
Janganla mentang-mentang boleh makan semua except carbs, semua ko bantai macam sehari tak makan.
Tak boleh jugak.


Macam aku, memang aku lebihkan masa lunch.
Pagi-pagi, aku amek simple je - 2 biji telor masak separuh, kenyang sampai lunch time.
Kalo rajin, aku akan buat salad dan goreng sosej.
Sosej boleh makan sebab kandung carbs dia rendah tapi depends pada brand la.
Brand yang disyorkan, brang Ramly tapi tak digalakkan sangat process food ni.
Kalu boleh elak, elakkan. Kalo tak, makan berpada-pada. Setakat 2 ketul, ok lagi.


Tengahari plak, aku pergi tapau je, kadang-kadang makan kat kedai.
Setakat aku berDA ni, aku belum pernah masak lagi bawak bekal.
Sebab macam takde idea nak masak apa hahaha (alasan).
Aku plak jenis amek/makan banyak lauk sejak berDA ni.
Confirm aku tapau 2-3 jenis lauk dengan 1 jenis sayur.
Cuma yang tak bagus tapau kat kedai ni, kita tak dapat nak agak berapa gram dah carbs kita dah amek.
Kita pon tak tahu ada gula ke dalam masakan tu.
So kalo nak 'clean food', better masak sendiri. Lagi sedap dan murah.


Ni nak share antara menu yang aku makan sepanjang berDA.

Ayam goreng + salad


Sosej + salad


Grilled lamb + sosej + salad


Kalo yang atas, layan tekak omputih, bawah ni layan tekak melayu la plak.

Ikan tongkol singgang.
Rupa memang tak semenggah, tapi rasa kebabom hahahah puji diri sendiri nampak.
Hirup kuah sampai titisan terakhir. Ikan tongkol tu tongkol hitam yang lembut tu.


Tomyam campur.


Siakap stim limau


Ada lagi menu-menu yang aku masak, tapi malas nak amek gambar. 
Aku tunjuk apa yang ada je.


Aritu aku kena pergi site. So macam pening plak nak makan apa.
Selalunya aku akan cari western food.
Sama ada, grilled chicen chop ke, lamb chop ke, steak ke.
Tapi fries jangan la makan. Cuba tukar fries tu dengan coleslaw/salad yang lebih menyihatkan dan 'halal' DA.
Air memang aku amek air masak.
Aku memang kureng skit air manis-manis ni. Ada minum, tapi takpe kalo takde.
Ada la time datang mengidam nak minum 100 plus ke, coke ke, tahan je la haha.


Bawah ni plak menu yang aku tibai kalo lunch kat ofis.



Subway. Ni makan kat rumah.
Amek salad + ayam teriyaki + cheese. SEDAP :)



Alhamdulillah, setakat ni berat aku dah hilang hampir 10kg. Tak sangka usaha aku hampir berjaya.
Tapi aku masih ada 5-10kg nak diturunkan.
Kalo dapat turun lagi 5kg pon aku dah bersyukur.
Masa ni cabaran lagi kuat.
Perasaan malas pon membuak-buak haha.
Konon, dah berjaya la. Sedangkan panjang lagi perjalanan.
Sebab apa panjang, sebab cabaran akhir-akhir ni makin kuat.
Lusa aku nak kena outstation ni. 4 hari ok.
Aku dah terpikir-pikir dah nak makan apa.
Kalo kat rumah senang, tak tahu nak makan apa.
Aku buat je telor masak separuh tu.
Takpon goreng ayam, ratah.
Takpon buat salad, telan.
Takpon minum air masak, bergelas-gelas.


p/s: Segala perkongsian ini berniat baik. Melalui blog jugak aku tau pasal DA. So kalo rasa nak try, boleh la google cari info. Sebaiknya, dapatkan nasihat doktor. Tak semua orang sesuai dengan DA ni, depends pada our body.


Monday, March 10, 2014

Masak-Masak Seafood, Makan-Makan Seafood.

Salam korang.

Dah sakan borong fresh seafood kat Matang, Taiping, haruslah ada acara masak-masak kan :)
Sapa nak makan segala mak nenek seafood tu kan.
So marilah kita main masak-masak, jamu orang makan.
Aku ajak adik beradik aku je.



The 'man' of the match.
KETAM MASAK CILI BERTELOR.


Diikuti dengan,


KETAM SWEET SOUR.
Ni bukan satu pinggan, satu mangkuk besar.
Aku close up sebab tu nampak macam kecik.



SIAKAP STIM LIMAU.
Kalau siakap stim limau, aku suka letak bawang jeruk.



UDANG BUTTER.
First time aku try buat udang butter ni. ok la, tapi rambu-ramba tu macam tak cukup.
Penat woo nak kacau minyak, nak tuang telor on the same time. Nak tuang tu kena tuang perlahan-lahan. 
ok la untuk first timer kan :):) sedapkan ati. Janji licinnnn.




Last but not least, SOTONG CELOP TEPUNG.
Sotong ni beli kat pasar sini je sebab ada permintaan haha. 
Konon kalo takde sotong taknak datang ;p


Pastu ada lagi side dish, kangkong goreng belacan. Pic ada amek, tapi gelap.
Then minta adik aku buat sambal belacan. Pedas berdesinggg.
Alhamdulillah. bila perut kenyang, semua happy :):)



Saturday, March 8, 2014

#PrayForMH370

Salam korang.

Mesti semua orang dah tau Flight MAS MH370, dilaporkan hilang kat area border Vietnam.
Mula-mula baca kat FB, macam betul ke ni?
Serius macam tak nak percaya.
Tapi bila baca berita yang bertalu-talu kat FB, yes betul la cite tu.


#prayformh370


credit to redmummy.

Kalau korang tengok pic kat bawah belah kiri, seorang Mak dengan anaknya. 
Semalam si Mak pergi hantar anak lelaki dia kat KLIA. Lelaki tu actually pegawai MITI yang fly ke Beijing atas urusan keje, dan pagi ni mak dia kembali ke KLIA (dengan baju yang sama masa hantar anak dia) sebab flight anak dia hilang.
*sebak*


Ya Allah, aku pon rasa sebak dan berdebar-debar tunggu berita ni.
Macam-macam spekulasi yang dibuat.
Ada cakap dah terhempas.
Ada cakap semua dah mati.
Masha Allah.
Pastu siap pertikai kenapa media still tak announce flight MAS MH320 dah terhempas, sebab pihak Vietnam cakap dah terhempas.


Itu adalah protokol.
First, apa-apa ahli keluarga yang diinform dulu.
Pihak berkenaan tak boleh annouce apa-apa selagi flight hilang tu belum dijumpai.
Sekarang status flight tu, tetap "hilang", selagi bangkai pesawat tak jumpa.
So marilah kita sama-sama doakan yang terbaik.
Even jauh di sudut hati semua dah boleh agak kan.
Tapi kita tetap berdoa semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga cepat mereka jumpa pesawat tu. Insya Allah.
#prayforMH370


Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un
الذين اذا اصابتهم مصيبة قالوا انا لله وانا اليه راجعون
"(Yaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."



Related Posts with Thumbnails